Obilježena deveta godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja

“U 7 i pol godina u našoj bliskoj i iskrenoj suradnji donosimo odluke u prilog našoj populaciji. S pozitivnim razmišljanjima, kada smo usmjereni ka istom cilju i kada je prisutno razumijevanje uvijek nađemo način. Budimo svaki dan uz naše prijatelje koji trebaju pomoć, rekao je ministar Medved.

Deveta godišnjica početka prosvjeda hrvatskih ratnih vojnih invalida, hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Zagrebu, koji je trajao 555 dana, obilježena je 20. listopada 2023. ispred Ministarstva hrvatskih branitelja.

Obilježavanju su, zajedno uz hrvatske ratne vojne invalide i hrvatske branitelje, predstavnike Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i drugih udruga iz Domovinskog rata, nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Ante Deur, državni tajnik Špiro Janović te djelatnici Ministarstva hrvatskih branitelja.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja podignutog u sjećanje na Nevenku Topalušić, hrvatsku braniteljicu i 100%-tnu HRVI koja je preminula tijekom prosvjeda, odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Marko Radoš, dopredsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine rekao da je se okupljeni danas prisjećaju svih hrvatskih branitelja koji više nisu s njima, svih sudionika prosvjeda koji su preminuli, a posebno hrvatske braniteljice Nevenke Topalušić koja je preminula tijekom prosvjeda. Zahvalio je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i djelatnicima Ministarstva hrvatskih branitelja. „Hvala ministru koji je uvijek na raspolaganju i djelatnicima Ministarstva čija su vrata posljednjih godina uvijek otvorena“, istaknuo je.

Ministar Medved je rekao da obitelj Topalušić i predstavnici Ministarstva istovremeno u Vrbovcu obilaze posljednje počivalište Nevenke Topalušić te da će se održati i sveta misa.

„Ovaj prosvjed bio je jedinstven u svijetu jer su pobjednici u ratu morali na ovaj način dati do znanja da je stanje neodrživo. Devet godina je brzo prošlo, a sjećanja su svježa kao da je bilo jučer. Ovdje se danas vijori zastava 100%-ih HRVI i uvijek će se vijoriti“, rekao je ministar.

Osvrnuo se na protekle godine u kojima je promijenjen odnos prema hrvatskim braniteljima. „U 7 i pol godina u našoj bliskoj i iskrenoj suradnji donosimo odluke u prilog našoj populaciji. Učinili smo puno, a i još je posla pred nama. Najvažnije je da smo izmijenili odnos društva prema hrvatskim braniteljima i da oni više ne doživljavaju poniženja. Ovih dana u Hrvatskom saboru će biti izmjena Zakona iz 2017. i istaknut ću dvije najvažnije stvari. Nakon 22 godine će se hrvatskim ratnim vojnim invalidima povećati invalidnina i formirat će se ustanova za hrvatske branitelje koji su u potrebi. Nakon što smo otvorili tri Veteranska centra i uskoro otvaramo onaj u Daruvaru, to je pozitivna priča i poruča. Vjerujem da ste svi koji ste bili tamo da osjetili pozitivan odnos prema hrvatskim braniteljima, onakav kakav zaslužuju i poboljšanje kvalitete zdravlja”, poručio je ministar.

Ministar je istaknuo da je Ministarstvo hrvatskih branitelja kuća hrvatskih branitelja i da nitko tko je tražio pomoć nije ostao bez odgovora. „Nemojmo zaboraviti naše prijatelje, oni su Hrvatska i njima je dugujemo. Čuvajmo naše zajedništvo. S pozitivnim razmišljanjima, kada smo usmjereni ka istom cilju i kada je prisutno razumijevanje uvijek nađemo način. Budimo svaki dan uz naše prijatelje koji trebaju pomoć“.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća okupljeni su izmolili krunicu, a u Crkvi Sveta Mati Slobode služit će se misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.