Povezite se

Vijesti

Obilježena 5. obljetnica oslobođenja generala Gotovine i Markača

Objavljeno

-

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević povodom pete obljetnice oslobođenja generala primio je u četvrtak, 16. studenoga 2017., u Ministarstvu obrane generale Antu Gotovinu i Ivana Čermaka, kao i umirovljene generale, branitelje iz Domovinskog rata.

Tom prilikom ministar Krstičević je rekao: “Posebno me veseli pozdraviti sve vas i  zahvaliti dragom Bogu danas, kada obilježavamo petu godišnjicu naše velike pravne pobjede u borbi za istinom. Želim se zahvaliti i našim oslobođenim generalima na vojničkom držanju i snazi tijekom duge bitke u kojoj smo sačuvali istinu i još jednom dokazali da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države! Drago mi je i što ovu obljetnicu slavimo u tjednu kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i u trenutku kada smo pobjedničku Hrvatsku vojsku vratili u herojski grad Vukovar.”

Povodom obilježavanja pete obljetnice oslobođenja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Zagrebačkoj katedrali služena je koncelebrirana misa koju je predvodio biskup Ivan Šaško, a uz generale misi su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načenik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te ostali generali i visoki dužnosnici MORH-a i OSRH-a, kao i brojni umirovljeni časnici.

Uoči misnog slavlja u Zagrebačku katedralu ušli su stjegonoše sa zastavama OSRH-a i MUP-a, a potom i s ostalim zastavama iz OSRH-a koje su nosili pripadnici Počasno-zaštitne bojne i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Nakon njih uslijedile su zastave gardijskih brigada, koje su nosili pripadnici bojni koje nose nazive brigada – Tigrovi, Gromovi, Kune, Pauci, Sokolovi, Pume i Vukovi. Na kraju su stjegonoše unijele i ratne zastave postrojbi Operativne zone odnosno Zbornog područja Split te zastave policije, Zapovjedništva specijalnih snaga i Policijske akademije, kao i ratne zastave postrojbi Specijalne policije.

Nakon dolaska najviših uzvanika u svečanoj procesiji unešeni su stijegovi Republike Hrvatske i Vatikana te MORH-a, MUP-a i MHB-a, koje su nosili pripadnici PZb u povijesnim odorama. Potom su ušli ministranti te svećenici i biskupi, nakon čega je uslijedilo misno slavlje, u kojem je sudjelovala i Klapa HRM-a “Sveti Juraj”.

B.Bebek

Nastavi pregledavati
Reklame
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vijesti

Grabar-Kitarović Milanoviću: Jedina velika afera u OSRH ona s remontom MIG-ova

Published

on

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je na prozivke Zorana Milanovića o odgovornosti za slučaj šverca oružja, za koji se sumnjiče i pripadnici Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, da je jedina velika afera u Oružanim snagama ona s MIG-ovima 2013. koji su išli na popravak u Ukrajinu.

Kako je istaknula, radilo se s nestabilnom zemljom koja je tada praktički bila u ratnom stanju.

“MIG-ovi su došli u dijelovima, a kad su sastavljeni, utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao potrošeno je više od 170 milijuna kuna”, rekla je predsjednica. 

Dodala je kako nikada u vrijeme Vlade Zorana Milanovića nije provedena detaljna istraga jer za takve propuste, “da imate četiri zrakoplova koja uopće ne mogu dobiti dozvolu za letenje, treba malo veća istraga nego što je ona koja je obuhvatila dvojicu nižih činovnika koji su jedan drugome navodno dali 10.000 eura mita”.

“Ne znam zašto gospodin Milanović tada nije reagirao kad su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške”, upitala je hrvatska predsjednica. “Zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova kad je jedini razlog zašto je ova Vlada morala biti u žurbi s nabavom zrakoplova činjenica da su resursi MIG-ovima koje je on nabavio istjecali i umjetno se produživali pa danas jedva imamo dvojac koji leti i štiti hrvatsko nebo”, rekla je Grabar-Kitarović.  

Kako je ocijenila, nikada nije provedena istraga koja bi otkrila počinitelje, a Milanović nikada nije imao hrabrosti početi proces nabave novih zrakoplova.

Na novinarski upit bi li DORH zbog toga trebao istražiti Zorana Milanovića, odgovorila je kako je s DORH-om “nekoliko puta razgovarala zbog afere o tim zrakoplovima” i nikada nije dobila zadovoljavajući odgovor.

“Kao što sam rekla, to je prevelik posao da bi bila odgovorna samo dvojica nižih činovnika”, dodala je.

Također je rekla da je Milanović kad je riječ o Oružanim snagama najpoznatiji po skoku s Patrije. “Srećom, očito je u životu naučio padati pa je to za njega dobro prošlo”, dodala je Grabar-Kitarović.

Predsjednički kandidat Milanović danas je u Puli za slučaj s helikopterima ustvrdio da je druga katastrofa nakon slučaja s nabavom borbenih zrakoplova, koji je primjer kako se ne smije raditi. Dodao je da će kao predsjednik Republike to onemogućavati – zakonito i racionalno.

Davoru Bernardiću hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović je poručila da prije svega nauči da više ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, nego Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu.

“Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti Republike Hrvatske, a događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost. U ovom trenutku traje istraga. Ovo ne može biti montirani politički proces kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zloporabilo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, odnosno o tome gdje su zaposleni ako su bili u srodstvu s novinarima” rekla je Grabar-Kitarović.

“Ministar i ja do utorka očekujemo od načelnika Glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti jer za to nam nije potrebno niti Vijeće za obranu, niti Vijeće za nacionalnu sigurnost”, dodala je.

 Predsjednik SDP-a Bernardić se danas u Zagrebu upitao kako je moguće da švercer oružja neometano uđe u vojni helikopter i probije se čitav niz sigurnosnih protokola. “Mora postojati zapovjedna odgovornost i mora se ustanoviti tko je kriv i kako je moguće da je sigurnosni sustav zemlje probijen. Ne znam što čeka predsjednica Republike, ona ‘u roku odmah’ mora sazvati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost. Milanović sasvim sigurno ne bi tolerirao takvo ponašanje“, poručio je Bernardić.

Novinare je u Zadru zanimalo misli li predsjednica da, osim zapovjedne odgovornosti, u slučaju šverca oružja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu ima i političke odgovornosti.

“Ne možemo govoriti o političkoj odgovornosti jer je riječ o vojnicima. Kad je riječ o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika kojeg smo postavili ministar i ja, temeljem činjenica mi odlučujemo o tome i onda se ili razrješuje ili stavlja na raspolaganje negdje drugdje, ali – uvjeravam vas da će ovo biti istraženo do kraja. Drugo, nema ugroze nacionalne sigurnosti. Treće, nemojte zbog ovog slučaja i nekoliko pojedinaca bacati ljagu na Oružane snage”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Boban pozvao učitelje i nastavnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji da se vrate na posao

Published

on

Župan Splitsko-dalmatinski  Blaženko Boban u petak je pozvao učitelje i nastavnike u toj županiji da prekinu štrajk koji traje već mjesec dana, i vrate se na svoj radna mjesta, zbog izbjegavanja veće štete za budućnost djece.

“Apeliramo na sve uključene strane, prije svega na učitelje i nastavnike, da se u ime djece i njihovih roditelja, vrate na svoja radna mjesta, kako bi izbjegli daljnju nepovratnu štetu za budućnost djece, te kako bi izbjegli daljnji neugodan položaj roditelja koji također rade i muku muče s organizacijom života vlastitih obitelji,” istaknuo je župan Boban u priopćenju.
Poručio je da se u borbi sindikata za bolji položaj prosvjetnih djelatnika  “nema pravo djeci oduzeti pravo na obrazovanje i odgoj.”
“Uz sve naše razumijevanje teške situacije prosvjetnih djelatnika, cijenimo da nije korektno da bilo tko, u borbi za svoja radnička prava, dovede u pitanje temeljna prava djeteta: pravo na obrazovanje, pravo na odmor, ili već sutra mogućnost izbora daljnjeg školovanja,” rekao je Boban.
Podsjetio je sve uključene strane na Konvenciju o pravima djeteta, te obvezu svih nas da ne gubimo iz vida najbolji interes djeteta.

“Ne ulazeći u opravdanost zahtjeva Sindikata, ne možemo opravdati ugrozu prava djece na obrazovanje, te izražavamo veliku zabrinutost zbog nastale situacije.Vodeći računa o potrebi izrade novog nastavnog kalendara zbog nadoknade izgubljenih radnih dana, podsjećamo Sindikate i roditelje na opasnost dovođenja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u moguće neugodnosti oko upisa na sljedeću razinu obrazovanja,” poručio je Boban.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Grabar-Kitarović: Zadar je primjer; Krstičević: Dan državnosti dogodine u Zadru

Published

on

Svečana sjednica zadarskoga Gradskoga vijeća u povodu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana njegova zaštitnika Svetoga Krševana. Na slici ministar obrane Damir Krstičević i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak kako je taj grad primjer da ne postoje veliki i mali gradovi, nego samo oni koji znaju, žele i mogu, a potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je najavio središnju proslavu Dana državnosti dogodine u Zadru.  

“Zadar je nasuprot onima koji stagniraju čekajući da im netko drugi kreira razvojnu strategiju i donese rješenja. Zato sam iznimno ponosna na Zadar”, rekla je u petak na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Podsjetila je da je Zadar grad koji čuva i živi izvanredno bogatu duhovnu i kulturnu baštinu od antike do modernoga doba.

“Za hrvatski narod Zadar je grad u kojemu su zabilježeni neki od najvažnijih trenutaka kulturne povijesti i povijesti borbe za slobodu. Dolazim često i vidim velike promjene. Osobit znak ambiciozne vizije razvoja grada bila je gradnja putničkog terminala u Gaženici, koji je ove godine u Hamburgu proglašen najboljom lukom”, istaknula je predsjednica.

Kako je rekla, time nisu ostvareni samo odlični uvjeti za integrirani prijevoz putnika i intermodalni prijevoz robe, nego se na pravi način valoriziraju dva građevinska simbola obnove i integracije Hrvatske: Tunel sveti Rok i Maslenički most.

“Srećom, ono što je Zadar učinio za svoj razvoj nije više usamljen primjer. Sve više hrvatskih gradova uzima razvojne uzde u svoje ruke i uspješno ostvaruje kreativne vizije”, ocijenila je, ističući da je to temeljni smisao decentralizacije za koju se i ona uporno i sustavno zauzima.

A za njezine optimalne učinke, dodala je, potrebno je stalno usklađivanje razvojnih planova između države, županije, gradova i općina te horizontalno povezivanje u zajedničkim projektima.

“Nužno je usklađivanje politika s jasnim ovlastima, odgovornostima i raspodjelom sredstava. Pritom uvijek moramo imati na umu glavni cilj, a to je uravnotežen regionalni razvoj svih hrvatskih domovinskih prostora”, poručila je.

Krstičević: Središnja proslava Dana državnosti 30. svibnja sljedeće godine u Zadru

 Na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru kao izaslanik predsjednika Vlade bio je i ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, koji je rekao da će središnji događaj proslave Dana državnosti sljedeće godine biti u Zadru.

“Uz veliki aeromiting, kojim ćemo pokazati našim prijateljima koliko smo napravili u posljednjih trideset godina, to ćemo napraviti s našom sadašnjom i budućom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović”, najavio je ministar.

I gradonačelnik Branko Dukić pozvao je sve da 30. svibnja budu na zadarskoj rivi i proslave Dan državnosti, pri čemu je među ostalim istaknuo kako je protekla godina bila uistinu uspješna.

“Odradili smo planirane projekte, započeli gradnju onih koji su dugo bili u pripremi i nastavili pripremati nove za godinu koja je pred nama. Ništa se ne događa preko noći, pa tako je naš grad iz godine u godinu, zahvaljujući i mojim prethodnicima i njihovim suradnicima, došao do onoga što je danas – sveučilišni grad, međunarodno prometno i prepoznatljivo turističko središte, grad suvremene komunalne i društvene infrastrukture, grad uspješnih poduzetnika i obrtnika, grad mladih”, ocijenio je gradonačelnik Dukić.

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja Grada Zadra za 2019. godinu. Nagradu za životno djelo dobili su rektor zadarskog Sveučilušta geograf Damir Magaš i ugledni kirurg Nado Vodopija. Nagradu Grada Zadra dobili su Sanja Petrovski, Katarina Livljanić, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i tvrtka Red Bull Adria d.o.o. Zagreb.Grb Grada Zadra pripao je Klubu liječenih alkoholičara iz Zadra, Marinku Vidaiću – posmrtno, Humanitarnoj udruzi “Antonio Jurjević”, Vandi Babić i Atletskome športskom klubu u Zadru. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije