Obilježena 5. obljetnica oslobođenja generala Gotovine i Markača

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević povodom pete obljetnice oslobođenja generala primio je u četvrtak, 16. studenoga 2017., u Ministarstvu obrane generale Antu Gotovinu i Ivana Čermaka, kao i umirovljene generale, branitelje iz Domovinskog rata.

Tom prilikom ministar Krstičević je rekao: “Posebno me veseli pozdraviti sve vas i  zahvaliti dragom Bogu danas, kada obilježavamo petu godišnjicu naše velike pravne pobjede u borbi za istinom. Želim se zahvaliti i našim oslobođenim generalima na vojničkom držanju i snazi tijekom duge bitke u kojoj smo sačuvali istinu i još jednom dokazali da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države! Drago mi je i što ovu obljetnicu slavimo u tjednu kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i u trenutku kada smo pobjedničku Hrvatsku vojsku vratili u herojski grad Vukovar.”

Povodom obilježavanja pete obljetnice oslobođenja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Zagrebačkoj katedrali služena je koncelebrirana misa koju je predvodio biskup Ivan Šaško, a uz generale misi su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načenik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te ostali generali i visoki dužnosnici MORH-a i OSRH-a, kao i brojni umirovljeni časnici.

Uoči misnog slavlja u Zagrebačku katedralu ušli su stjegonoše sa zastavama OSRH-a i MUP-a, a potom i s ostalim zastavama iz OSRH-a koje su nosili pripadnici Počasno-zaštitne bojne i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Nakon njih uslijedile su zastave gardijskih brigada, koje su nosili pripadnici bojni koje nose nazive brigada – Tigrovi, Gromovi, Kune, Pauci, Sokolovi, Pume i Vukovi. Na kraju su stjegonoše unijele i ratne zastave postrojbi Operativne zone odnosno Zbornog područja Split te zastave policije, Zapovjedništva specijalnih snaga i Policijske akademije, kao i ratne zastave postrojbi Specijalne policije.

Nakon dolaska najviših uzvanika u svečanoj procesiji unešeni su stijegovi Republike Hrvatske i Vatikana te MORH-a, MUP-a i MHB-a, koje su nosili pripadnici PZb u povijesnim odorama. Potom su ušli ministranti te svećenici i biskupi, nakon čega je uslijedilo misno slavlje, u kojem je sudjelovala i Klapa HRM-a “Sveti Juraj”.

B.Bebek