Obilježena 32. obljetnica vojno-redarstvene akcije „Brđani“

U utorak, 22. kolovoza obilježena je 32. obljetnica vojno-redarstvene akcije „Brđani“ i sudjelovanja 2. gardijske brigade „Grom“ u obrani Sunje u Domovinskom ratu.

Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim Gromovima u mjestu Brđani Cesta, počast je odana i kod spomen-ploče poginulim Gromovima na željezničkoj postaji u Sunji.

Obilježavanju je nazočio izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić:

“ Trideset i dvije godine su prošle od akcije Brđani, od obrane Sunje i mi smo se danas okupili ovdje da na simboličan način i u Brđanima i u Sunji polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odamo počast svim onima koji su dali svoje živote te ratne ‘91., da im odamo počast i da im odamo dužnu zahvalnost za sve ono što su učinili da bismo svi mi mogli biti danas ovdje, ali i da bi Hrvatska postojala kao neovisna i samostalna država.”

Vojno-redarstvena akcija “Brđani” jedna je od prvih napadnih akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na našem području, podsjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“ Ovom akcijom hrvatski branitelji su pokazali da su sposobni napadno djelovati i da će se boriti da vrate svaki milimetar okupiranog hrvatskog teritorija, što su i učinili i do završetka Domovinskog rata i na taj način nam osigurali mir i slobodu. Sunja ima posebno mjesto u srcima svih stanovnika Sisačko-moslavačke županije. Sunja je bila okupirana sa svih strana. Jedini mogući dolazak u Sunju je bio preko rijeke Save. Sunja, Sunjani i svi hrvatski branitelji koji su branili Sunju, Sisak,  Zagreb i našu domovinu su zaista ostavili velik trag. Naši hrvatski branitelji su sigurno najveći heroj u povijesti naše domovine i to moramo stalno ponavljati i moramo se stalno prisjećati zasluge hrvatskih branitelja, prije svega za mir I slobodu.”

Sudionici su zaključili program obilježbe druženjem u Domu Svena Lasta u Sunji.