Obilježena 32. obljetnica početka Domovinskog rata

U Daruvaru su u subotu obilježeni godišnjica početka Domovinskog rata u tom gradu te Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Daruvara u znak sjećanja na policajce koji su prije 32 godine obranili središte grada, nakon čega su se i brojni dragovoljci javljali za obranu Daruvara.

Sjećanje je to na dan 18./19. kolovoza 1991. godine kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili postaju od napada pobunjenih Srba, kao i samo središte grada.

Ujedno je obilježen i Dan sjećanja na hrvatske policajce Marijana Petrovečkog, Darka Petrovickog i Damira Rambousek koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina do danas nije poznata.

Obilježavanju ovog događaja, u organizaciji Policijske postaje Daruvar i Grada Daruvara, uz obitelji poginulih i nestalih policajaca, nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno s bjelovarsko-bilogorskim županom Markom Marušićem, gradonačelnikom Damirom Lneničekom i drugim uzvanicima.

U sjećanje na 16 daruvarskih policajaca koji su poginuli ili nestali u Domovinskom ratu ispred policijske postaje položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Pronalaženje svih nestalih u Domovinskom ratu i dalje je prioritet, istaknuo je potpredsjednik Vlade Medved istaknuvši zajednišvo kojim je obranjen Daruvar.

U tom je gradu pri kraju gradnja Veteranskog centra, četvrtog u Hrvatskoj, nakon onih u Šibeniku, Sinju i Petrinji.

“Daruvar će biti naš najveći veteranski centar, investicija je vrijedna 14 milijuna eura, s kapacitetom od 200 mjesta za hrvatske branitelje”, rekao je Medved.

Raspisan je natječaj za zapošljavanje osoblja, a Veteranski centar trebao bi biti ovoren do kraja godine.

Okupljeni su branitelji i pripradnici policije, članovi obitelji poginulih i uzvanici u svečanom su mimohodu prošli središtem grada te su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima Daruvara.

Odlukom bivše predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja u Daruvaru odlikovana je odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.