Obilježena 30. godišnjica obrane Splita i deblokade Jadrana

Polaganjem vijenaca i misom zadušnicom u ponedjeljak je obilježena 30. godišnjica obrane Splita i razbijanja pomorske blokade Jadrana nakon napada agresorske Jugoslavenske ratne mornarice koju su hrvatski branitelji protjerali iz splitskog akvatorija 15. studenoga 1991.

Na braniteljskom groblju splitskog Lovrinca vijenac je, među ostalim, položio i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić kao izaslanik premijera Andrea Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

“Na današnji dan prije 30 godina oslobođen je Split i splitski akvatorij od Jugoslavenske ratne mornarice koju su, nažalost, tada financirali i stvarali građani Splita i Hrvatske a koja je pucala na ljude koji su je stvorili,” rekao je Nekić.

Vijenac su na braniteljskom groblju zajedno položili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Boban je podsjetio kako je na današnji dan prije 30 godina razarač jugomornarice “Split” pucao na grad Split.

“Razarač jugomornarice ‘Split’ napadom na grad pokazao je da nečasno nosi ime tog grada,” kazao je Boban.

Splitski gradonačelnik Puljak je istaknuo kako se danas, na dan obrane Splita, prisjećamo svih branitelja koji su dali svoj život da bismo mi sada živjeli u slobodi i miru. “Zauvijek ćemo im biti zahvalni – i mi i generacije koje dolaze,” poručio je Puljak.

Život za slobodu Splita dali i pomorci ‘Jadrolinije’

Na današnji dan prije 30 godina u napadu jugomornarice na Split poginula su dva pomorca “Jadrolinije” – Dinko Maras i Jure Kalpić. U spomen na njih dvojicu danas su u splitskoj Gradskoj luci vijence položili ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović i izaslanstvo “Jadrolinije.”

“Život za slobodu Splita dali su kolege pomorci ‘Jadrolinije’ koji su u vrijeme napada jugomornarice na Split bili na svojem radnom mjestu na trajektu,” kazao je Mihanović.

U povodu 30. godišnjice obrane Splita i razbijanja pomorske blokade Jadrana danas je sa sidrišta vojarne “Admiral flote Sveto Letica Barba” isplovio brod Hrvatske ratne mornarice s kojeg je položen vijenac u more.

U Crkvi Svetog Ante na Poljudu služen je misa zadušnica.

Jugoslavenska ratna mornarica je započela napad na Split u ranim jutarnjim satima 15. studenoga 1991. Osim Splita napadnuto je i šire područje srednje Dalmacije, a u napadu je sudjelovalo i šest borbenih zrakoplova. U napadima su poginula dva hrvatska pomorca, dok je šestero građana ranjeno. Oštećeni su mnogi civilni objekti, a razaranja su pretrpjela i mjesta na otocima Brač i Šolta.

Na taj su napad snažno uzvratile Hrvatske obrambene snage. Pogođen je razarač “Split” i jedna topovnjača, a iznad otoka Brača i Šolte srušena su dva zrakoplova. Malo potom došlo je do novog sukoba s hrvatskim obalnim bitnicama. Neprijatelj je pritom ostao bez jedanaest plovila, dok ih je više oštećeno. Jugoslavenska ratna mornarica prisiljena je na povlačenje iz unutarnjih morskih voda Republike Hrvatske u njena posljednja uporišta na otoke Vis i Lastovo.

Ta pomorska bitka u Splitskom kanalu od iznimne je važnosti za noviju hrvatsku povijest. To je prva samostalna bitka te velika i konačna pobjeda snaga Hrvatske ratne mornarice nad znatno nadmoćnijim pomorskim snagama Jugoslavenske ratne mornarice u Domovinskom ratu. Tom je pobjedom, osim Dubrovnika, Hrvatska ratna mornarica deblokirala sve hrvatske luke.