Obilježena 3. godišnjica početka prosvjeda branitelja u Savskoj

foto HINA/ Daniel KASAP

Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji obilježili su u petak poslijepodne 3. godišnjicu početka prosvjeda branitelja ispred Ministarstva hrvatskih branitelja u Savskoj ulici, a na skupu je bio i ministar branitelja Tomo Medved, koji je poručio kako se u tri godine mnogo toga promijenilo te da je pred braniteljima još velik posao.

“Gradimo naš sustav koji je razoren korak po korak i činimo sve kako bismo pronašli najbolja rješenja za niz otvorenih pitanja branitelja”, rekao je ministar Medved u prigodnom govoru.

Podsjetio je da je Zakon o hrvatskim braniteljima koji sustavno rješava probleme branitelja prošao prvo čitanje u Saboru i saborske odbore, ali branitelje, istaknuo je, još čeka veliki posao “jer mjere koje su predviđene u novom zakonu zahtijevaju energiju kako bi svaki branitelj te mjere osjetio u praksi”.

Nakon donošenje tog zakona, dodao je, slijedi ispunjavanje težnji da on postane ustavni zakon.

Ministar Medved podsjetio je da je hrvatske branitelje na prosvjed prije tri godine prisililo poniženje i izostanak dijaloga, poricanje postojanja problema branitelja i tadašnja politika prema braniteljima. Zahvalio je svim braniteljima na potpori i poručio im da neće odustati od stvaranja boljih uvjeta života za njih.

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški rekao je kako Zakon o hrvatskim braniteljima nije idealan, ali će otvoriti mogućnosti za bolji život branitelja. No, istaknuo je, taj zakon mnogima smeta.

“Vidimo da je problem kada smo u zakon stavili tko je izvršio agresiju na Hrvatsku. To nije problem kada to kažu oni koji su sudjelovali u agresiji, ali je problem kada to kaže čovjek koji sjedi u Hrvatskom saboru”, rekao je Glogoški.

“Nakon izglasavanja običnog zakona u Saboru”, najavio je Glogoški, slijedi upućivanje prijedloga izmjene Ustava Republike Hrvatske kako bi se mogao donijeti ustavni zakon o hrvatskim braniteljima.

“Bili smo i ostali sto posto za Hrvatsku, a ustrajat ćemo i na svakom problemu s kojim se susreću hrvatski branitelji”, poručio je Glogoški.

Ministar Medved i Glogoški položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomenika Nevenki Topalušić, hrvatskoj braniteljici koja je umrla tijekom prosvjeda, nakon čega je slijedila molitva.

Prosvjed hrvatskih branitelja trajao je 555 dana.

H/N