Obilježena 28. obljetnica pogibije redarstvenika u Strugi Banskoj

Obilježena 28. obljetnica pogibije 13 hrvatskih redarstvenika

 Svečanije i dostojanstvenije nego ranijih godina u Strugi Banskoj obilježena je u petak 28. obljetnica pogibije 13-orice hrvatskih redarstvenika, koji su branili Pounje od srpskog agresora.

Komemorativna je svečanost počela mimohodom sudionika prema spomen obilježju poginulih redarstvenika gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast poginulima pred spomen obilježjem odali su članovi obitelji poginulih, ministar unutarnjih poslova i dopredsjednik Vlade Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, predstavnici više gradova i općina te udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.

Na središnjoj svečanosti podignuta je hrvatska zastava koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije.

Kroz prigodnu povjesnicu sudionici svečanosti su detaljnije upoznati s herojskom pogibijom redarstvenika 26. srpnja 1991. kada su Banovina i Pounje bili poprište strašnog zločina. Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena ‘Žaoka’ kada su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje.

Redarstvenici i Gromovi prepreka agresoru u Strugi Banskoj

Pritom im je prva prepreka bila hrvatsko mjesto Struga Banska koje su branili hrvatski redarstvenici i pripadnici Zbora narodne garde – Gromovi. Branitelji su nadljudskim snagama pružali otpor brojnijem neprijatelju, koji su na oklopljeni kamion montirali protuavionski top, a ispred kamiona na cesti formirali živi štit od 48 Hrvata zarobljenih iz spaljene Zamlače i susjednih mjesta.

Brutalno goneći živi štit pred sobom, agresor je palio kuće, zlostavljao mještane uz prijetnju strijeljanjem, do krvi tukao zarobljene civile oružjem, rukama i nogama, pritom neprestano pucajući sa svih strana.

U toj situaciji hrvatski redarstvenik Mile Blažević – Čađo, a za njim i Željko Filipović iz Dugog Sela odlučili su žrtvovati svoje živote. S potpornog zida iznad ceste Čađo, opasan eksplozivom, uz glasan povik ljudima u živom štitu: ‘Lezite’, zakoračivši prema oklopnom vozilu, bacio je bombe i time zaustavio daljnje napade. Svojim iznimnim herojskim činom u eksploziji je i sam raznesen, ali je privremeno zaustavio napredovanje neprijatelja. Sličan je pothvat izveo i Željko Filipović, koji je onesposobio puškomitraljez na oklopnom vozilu. 

Ministar Božinović je hrvatske ratne policajce nazvao herojima, ističući da “zbog njihove odvažnosti danas možemo govoriti o nemjerljivoj ulozi hrvatske policije u samim počecima obrane naše države, ali i cijelog Domovinskog rata”.

‘Pounje ne smije biti napušteno’

“Svi su oni bili svjesni nadmoći agresora, ali su ipak htjeli prkositi objektivnim činjenicama. Njih 762 podnijeli su najveću žrtvu i dali svoje živote. Ne zaboravimo pritom ni žrtvu 26 policajaca koji se još vode nestalima. Ipak, posebno mjesto među policijskim redovima s posebnim pravom zaslužuje naš pounjski junak, pričuvni policajac Mile Blažević – Čađo pa se s posebnim dostojanstvom prisjećamo njegovog kolosalnog djela, koje će u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda živjeti vječno”, rekao je, uz ostalo, Božinović.

Obilježena 28. obljetnica pogibije 13 hrvatskih redarstvenika

Ministar Tomo Medved kazao je da se danas prisjećamo zvjerstva agresora prema stanovnicima ovog kraja, ali i herojskog otpora naših branitelja.

Uz herojstvo Milana Blaževića – Čađe i Željka Filipovića prisjećamo se i žrtve koje su podnijeli poginuli Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja, Goran Fadljević, Marijan Parlov, Drago Matijević, Šefik Pezerović i nestali Ivan Žalac, rekao je Medved.

Sisačko-moslavački župan Ivo žinić je rekao kako je Pounje mnogo dalo i pretrpjelo u Domovinskom ratu te zaslužuje veću potporu i ne smije biti napušteno.

Nakon završetka svečanosti u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja je bila popraćena i prigodnim programom, uzvanici su se spustili prema rijeci Uni gdje su dočekali sudionike spusta čamaca rijekom Unom u čast poginulih redarstvenika te im prigodno uručili medalje.