Obilježena 28. obljetnica Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Vukovar, 12.11.2019 - Na temu „Suvremene migracije u Republici Hrvatskoj: uzroci, posljedice i aktualni trendovi“ u utorak je u Vukovaru počeo 22. znanstveni skup „Vukovar 91. - dvadeset i osma godina poslije“, posvećen nasljeđu Domovinskog rata i kratkoročnim i dugoročnim problemima koje je za sobom ostavio. Na slici Željko Holjevac. foto HINA/ Goran ČORKALO/ ik

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, koji je u utorak obilježio 28. obljetnicu rada, svojom izvrsnošću, znanstvenom produkcijom i entuzijazmom profilirao se u jednu od najznačajnijih ustanova u tom području, a njegovo osnivanje, kako je rečeno, bilo je potrebno zbog promjena kroz koje je društvo prolazilo.

Ravnatelj Žejko Holjevac na svečanosti je istaknuo je kako je to najveća institucija te vrste u zemlji utemeljena na današnji dan 1990. odlukom Skupštine Sveučilišta kao Institut za primijenjena društvena istraživanja, a sadašnji naziv nosi od 1997. godine.

Institut Ivo Pilar dobio je naziv po hrvatskom pravniku i publicistu širokih interesa i gepolitičaru. Prepoznat je kao respektabilan u domaćoj i inozemnoj javnosti, a u proteklih pet manadata uspješno ga je, sve do proljeća ove godine, vodio dr. Vlado Šakić kojem je sadašnji ravnatelj Holjevac zahvalio na doprinosu u pozicioniranju u nacionalnom i globalnom okruženju. 

Institut zapošljava stotinjak zaposlenika koji rade u administrativnom središtu u Zagrebu i područnim centrima u Dubrovniku, Gospiću, Osijeku, Puli, Splitu, Varaždinu i Vukovaru. 

U Institutu se njeguje multidisciplinarni pristup znanstvenoj praksi i istraživanjima, najzastupljeniji su psiholozi, sociolozi i povjesničari, a ima i znanstvenika iz drugih disciplina – demografi, antroplozi, teolozi, etnolozi, pravnici, ekonomisti i drugi.

Proizvedeno polivalentno znanje koje pripomaže razvojnim procesima misija je Pilara od osnutka do danas, istaknuo je Holjevac. Znanstvenici postodoktoranti, asistenti i stručni suradnici Instituta rade na nacionalnim i međunarodnim projektima, napose na kompetitivnim projektima EU.

Ove godine u Pilaru se provodi 12 međunarodnih projekata, 15 nacionalnih i 18 projekata koji se financiraju iz sredstava doznačenih za višegodišnje institucijsko financiranje, rekao je Holjevac.  Napomenuo je i kako su upravo ovih dana odobreni novi projekti pri Hrvatskoj zakladi za znanost. Istražuju se uključenost i društveni angažman mladih, radikalizacija, jednakost, kulturna baština i kulturne politike, socijalno poduzetništvo, obrazovanje, migracije, povratništvo, kvaliteta življenja, hrvatski branitelji i Domovinski rat i drugo, rekao je Holjevac. 

Boras: Institut se profilirao kao jedna od najznačajnijih ustanova u području društvenih znanosti

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras rekao je kako se Institut Ivo Pilar profilirao kao jedna od najznačajnijih ustanova u području društvenih znanosti, sa svojom izvrsnošću  znanstvenom produkcijom i entuzijazmom znanstvenika pokazao je da se teme kojima se bavi  prvenstveno odnose na razvoj Hrvatske na prošlost, ali i na budućnost. Anketama se propituje populacija kako bi se vidjelo “kako diše” i daje smjernice za razvoj Hrvatske u budućnosti, jer se ne možemo oslanjati samo na STEM i tehnička područja, robotiku i digitalizaciju koja su vrlo značajna, ali bez doprinosa društvenih znanosti ne moće se razmišljati kakva Hrvatska treba biti, rekao je Boras. 

Izaslanik HAZU iz razreda za društvene znanosti Dragutin Feletar rekao je kako Institut djeluje u gotovo 30 godina u osjetljivom području transformacije društva djelujući kroz znanstvena istraživanja i analize društvenih promjena. Njegovo osnivanje bilo je potrebno zbog promjena kroz koje je društvo prolazilo, dodao je Feletar. 

Črpić: Institut Ivo Pilar pomaknuo granice društvenog istraživanja

Prorektor Katoličkog sveučilišta Gordan Črpić rekao je kako je Institut Ivo Pilar pomaknuo granice društvenog istraživanja i postavio standarde kojih se pridržava cijela znanstvena zajednica kada je riječ o društveno-humanističkim istraživanjima. Institut je svojesvrsni ‘trendseter’, ustvrdio je Črpić izrazivši uvjerenost da će to biti i dalje.

Prigodnim riječima nazočnima se obratila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić rekavši da Institut pridonosi razvoju identiteta grada Zagreba i hrvatskog društva.

U okviru predstavljanja dijela nakladničke djelatnosti Instituta predstavljenja su izdanja “Bata – Borovo (1931. do 2016.)” i  “Reflections on the Mediterranean”  te organizirana je prigodna darovna izložba knjiga.