Obilježena 27. obljetnica Treće gardijske brigade “Kune”

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Središnji program 27. obljetnice osnutka Treće gardijske brigade (GBR) “Kune” održan je u nedjelju u Đakovu, a tom je prigodom ministar obrane Damir Krstičević istaknuo da su gardijske brigade bile ključna snaga obrane domovine te da je Hrvatska vojska danas brend.

Nakon mimohoda središtem grada, svete mise u katedrali i polaganja vijenaca te paljenja svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima, u Hrvatskom domu održana je svečana akademija.

U nazočnosti izaslanika predsjednika Vlade – ministra obrane Damira Krstičevića, savjetnika Predsjednice za branitelje Ante Deura, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora – saborskog zastupnika Domagoja Mikulića, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, zamjenika načelnika Glavnog stožera general-bojnika Drage Matanovića, ratnog zapovjednika 3. GBR Kune umirovljenog generala Mladena Kruljca i drugih, tom je prigodom umirovljeni bojnik Marko Derežanin pročitao povjesnicu Kuna, brigade koja je osnovana 29. travnja 1991.

“Treća gardijska brigada jedna je od četiri najelitnije brigade HV-a, sačinjena od prekaljenih slavonskih ratnika koji su prošli brojna slavonska ratišta, sudjelovali u operaciji Maslenica kojom su povezani sjever i jug Hrvatske, potom sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak i prvi ušli u dotad okupirane Okučane. Tijekom ratnog puta Treće gardijske brigade poginula su 373 njena pripadnika, 1.088 ih je ranjeno, a 11 ih se još vodi nestalima, rekao je Derežanin.

Visoki vojni i civilni dužnosnici na čelu s ministrom obrane Krstičevićem tom prilikom postumno su uručili odličje, Red bana Jelačića, umirovljenom brigadiru Boži Blaževiću, jednom od zapovjednika postrojbi 3. GBR Kune.

O ratnom putu brigade govorio je i predsjednik Udruge veterana 3. GBR Kune Tihomir Kmet. Kunama dugujemo veliku zahvalnost i poštovanje; njihove žrtve obvezuju. Sinonim su za hrabrost, odricanje, požrtvovnost i ljubav prema domovini, rekao je savjetnik Predsjednice Republike Ante Deur, dok je ministar obrane Krstičević rekao kako su gardijske brigade bile ključna snaga obrane domovine.

“U tom stroju posebno mjesto ima višestruko odlikovana 3. GBR Kune”, rekao je Krstičević.

“Vi ste pobjedu Hrvatske vojske pretvorili u povijesnu pobjedu”, poručio je Krstičević, podsjećajući na obol ove GBR u operacijama Maslenica, Bljesak, Fenix, Zid…

“Naš Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države, hrvatski branitelji su njen kamen-temeljac, a prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman otac moderne hrvatske države. Naša obveza je širiti istinu o Domovinskom ratu i onima koji su obranili našu domovinu. Stoga Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, a to upravo intenzivno provodi Vlada Andreja Plenkovića”, rekao je Krstičević.

Poručio je da se radi na jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, kako u svakom trenutku pomoći narodu u nevolji, ali i kako bi u svakom trenu bili trajni jamac mira i sigurnosti na ovim prostorima.

“U ovih godinu, godinu i pol uveli smo niz promjena; HV je brend, bliže je našem narodu, bliže svim vojnicima. Vratili smo i Veliku smjenu straže na Markov trg, vratili smo vojsku u Sinj, Vukovar, radimo da HV dođe u Ploče. Krajem godine Pume vraćamo kući. Strateško područje ostaje nam Istra gdje dosad imamo vrlo malo vojnika pa će u Puli biti središte za potporu humanitarnim operacijama”, najavio je Krstičević.

” Pomažemo narodu u nevoljama što se vidjelo u požarima, poplavama, u ekološkom akcidentu u Slavonskom Brodu. Ne biti vojarnama i čekati, nego biti na terenu. HV je od naroda dobila nagradu Ponos Hrvatske upravo zbog tih angažmana. Budimo ponosni, mi smo pobjednici”, poručio je iz Đakova ministar obrane Krstičević.

Središnji program obilježavanja 27. obljetnice 3. GBR Kune organizirala je Udruga veterana 3. GBR Kune – ogranak Đakovo.