Obilježena 27. godišnjica akcije „Brđani“ i 27. obljetnice sudjelovanja „Gromova“ u obrani Sunje u Domovinskom ratu

Izvor: Nacionalno

Danas je u mjestu Brđani u Općini Sunja obilježena 27. Godišnjica akcije „Brđani“ kojoj su uz obitelji poginulih branitelja (Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Marot Žan, Osman Muratagić) nazočili predstavnici udruge ratnih veterana „Gromovi“, predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić, predstavnici Općine Sunja, zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni suborci, prijatelji i mještani Sunje.

Kod spomen obilježja u Brđanima, i kod spomen obilježja na željezničkoj postaji u Sunji na mjestu gdje su živote na oltar Domovine položili hrvatski branitelji položeni su vijenci, zapaljene svijeće i odan dužan pijetet za sve ono što su učinili za Domovinu Hrvatsku.

Nazočnima se obratio predsjednik udruge ratnih veterana „Gromovi“ Ivan Krupec koji je između ostalog kazao:

„Kolovoz je za nas nekako najtužniji, jer se prisjećamo svih borbenih djelovanja, borbenih akcija koje su bile i bez kojih ne bi imali slobodu. Sloboda se na žalost plaća i žrtvama. Mi smo danas ovdje, Brđani cesta, gdje se sjećamo petorice naših poginulih Gromova, no isto tako moramo se prisjetiti svih onih 200 poginulih Gromova, isto tako moramo se prisjetiti svih onih poginulih branitelja i svih ostalih koji su dali i utkali živote za slobodu koju svi danas imamo.

Zato se svi moramo od srca zahvaliti njima, no zahvaljujem i svima vama koji ste došli ovdje odati počast, da se prisjetimo kako je bilo, ali i da se svake godine prisjetimo da mladi naraštaji znaju kako je bilo teško tih dana kolovoza, kako smo kroz znoj i suze preživjeli a sve kako bi danas svi mogli u miru živjeti“ – kazao je predsjednik URV „Gromovi“ Ivan Krupec.

Obraćajući se nazočnima predsjednica Županijske skupštine Sisačko moslavačke županije Ivanka Roksandić, pozdravila je obitelji poginulih branitelja, sve nazočne, kazavši da svi odaju s dubokim poštovanjem i pijetetom sjećanje na one koji su prije 27 godina svoje mlade živote ostavili na ovoj Brđanskoj cesti.

„ Imam osobitu čast da vas danas pozdravim u ime Sisačko moslavačke županije, u svoje osobno ime, u ime svih svojih vijećnica i vijećnika. Današnji dan 22. Kolovoza obilježavamo kao sjećanje na one koji su hrabro, bez razmišljanja sa punog srca i ljubavi prema svojem kraju, prema Domovini Hrvatskoj krenuli u oslobađanje okupiranih prostora i povezivanje Sunje i Siska, županije koja je poslije Vukovarsko srijemske dala najviše žrtava u Domovinskom ratu.

No mi smo i županija koja može i mora razmišljati o budućnosti, i zato ovim ljudima, ovoj petorici danas odajemo počast. Oni su nas zadužili za sve ono što su oni učinili a učinili su ono najveće, darovati život drugome, darovati život Domovini. Danas se prisjećamo pred ovim spomenom, i stotine onih koji su ostavili ovdje svoje živote za slobodu, za neovisnu, za modernu i samostalnu Hrvatsku.

I zato imamo dug prema njima, da svojim životom i svojim radom moramo svjedočiti zašto su nas oni zadužili. Vjerujem da će mo svi danas ali i u buduće osjetiti potrebu da svu ovu istinu prenosimo na naše mlade. Hvala vam što se i ove godine zajedno prisjećamo i odajemo počast petorici hrvatskih vitezova ali hvala vam i za mnoge susrete koje u ovom mjesecu kolovozu, koji je inače i mjesec ponosa Hrvatske, mjesec veličanstvene bitke OLUJA i mjesec tuge u ovakvim trenutcima na one koje smo izgubili“ – kazala je predsjednica ŽS SMŽ Ivanka Roksandić.

U ime domaćina nazočne je pozdravio i prigodnim se govorom obratio i zamjenik načelnika općine Sunja Ivica Kozarić:

„Drage obitelji poginulih hrvatskih branitelja, drage obitelji poginulih Gromova, uvaženi gosti, svi koji ste nekad bili u Sunji, znate gdje se nalazimo, na legendarnoj željezničkoj postaji gdje su naši domaći dečki i legendarni Gromovi položili svoje živote za našu slobodu koju danas uživamo.

U ono vrijeme kada su srbočetničke horde napadale Sunju, ovo je bila udarna točka, i malo niže „Leteća tvrđava“. Znajte da su pred Gromovima i braniteljima Sunje strepili, bojali su sr, znali su da ne mogu proći, znali su da ih ovdje čekaju Gromovi, da ih čekaju Sunjani.

Zahvaljujem se svima koji su došli na ovo sveto mjesto, koji su došli da se poklone pod ovu ploču, da se poklone našim dragim dečkima koji se bili ne samo Gromovi, oni su bili naši prijatelji, naši sinovi, naša djeca, to su vitezovi kojima nikada nećemo moći odati dovoljno počasti za sve ono što su učinili za svoju Hrvatsku.

Tekst/Foto: Kamila Geneja Banfić