Obilježena 26. obljetnica pogibije HRT-ova snimatelja Žarka Kaića

Polaganjem vijenaca uz spomen-ploču Žarku Kaiću, snimatelju Hrvatske radiotelevizije, njegove su se žrtve danas, na 26. obljetnicu pogibije, prisjetili obitelj, predstavnici Hrvatske radiotelevizije, Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije, braniteljskih udruga, Mjesnoga odbora Brijest i Grada Osijeka.

Prolazak tenkova kroz osječko prigradsko naselje Brijest, pokraj zloglasnoga vojnog poligona C  zadnji su kadrovi koje je snimatelj Žarko Kaić zabilježio kamerom prenoseći svijetu istinu o Domovinskome ratu i stradanju Osijeka. Kaić je na današnji dan 1991. ubijen rafalom iz transportera, a kolega Dragan Krička teško je ranjen.

Ovo je mjesto istine i istinu moramo živjeti i danas kako bismo se s ponosom sjećali onih koji su za nju pali, rekao je dopredsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije Darko Dovranić, te istaknuo kako se svako mjesto pogibije zaposlenika HRT-a mora dostojanstveno obilježiti.

Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić istaknuo je da je i današnje okupljanje prigoda kako bi se s Gradom Osijekom ponovno razgovaralo o podizanju spomenika Žarku Kaiću. Vremena Domovinskoga rata, a i ona nakon njih, pokazala su kakav smo zapravo medij i koliko smo sposobni odgovoriti na izazove i u najtežim trenutcima, kazao je Renato Kunić.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić naglasio je da sve u čemu danas uživamo, u Osijeku i u Hrvatskoj, zapravo dugujemo svima koji su bili spremni dati život za domovinu u kojoj će buduće generacije živjeti u blagostanju.

Na Hrvatskoj radioteleviziji Žarko Kaić radio je punih dvadeset godina te napravio niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskoga rata autor je, među ostalim, i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja.

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Gradom Osijekom predložila je podizanje spomen-obilježja Žarku Kaiću.

Snimatelj Kaić dobrovoljno je krenuo u Domovinski rat kao svjedok istine. Pucanj iz tenka JNA bio je pucanj u istinu o Domovinskom ratu. Žarkove snimke to i dokazuju. Na multimedijskoj usluzi HRTi pogledajte dokumentarni film Žarko Kaić – pucanj u istinu scenarista i redatelja Darka Dovranića. (Autor: HRT – RJ Komunikacije)