Obilježena 25. obljetnica ustroja 12. Domobranske pukovnije Petrinja

12. domobranska pukovnija Petrinja ustrojena je 1. studenoga 1992. godine, po zapovjedi ministra obrane. Nastala je preustrojem 162. brigade Zrin i bila je popunjena vojnim obveznicima i dragovoljcima s područja Petrinje.

U svom sastavu 12. domobranska pukovnija imala je Zapovjedništvo s pristožernim postrojbama, tri pješačke bojne, laku minobacačku bitnicu 120 mm, mješovitu protuoklopnu – topničku bitnicu i logističku satniju.

Obzirom godišnjica ustroja pada na državni blagdan, 25. obljetnica obilježena je dva dana ranije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju sv. Benedikta, čemu je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, a potom i svetom misom za sve poginule, nestale i umrle pripadnike postrojbe i sve hrvatske branitelje.

Bojnik u pričuvi Zlatko Iskrić, sadašnji predsjednik Veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, prisjetio se ratnih dana kada je nastala postrojba: „Osnovan je prvo ZNG, poslije toga je došao 74. petrinjski bataljun, 80., 162. brigada Zrin i na kraju stvorila se 12. pukovnija. Prije svega, zaslužili su njih 40 koji su poginuli i pukovnija koja je bila dio postrojbi koje su oslobodile grad Petrinju i na kraju, završila je na granici sa Bosnom i Hercegovinom dajući potporu 2. gardijskoj brigadi.“

Pripadnik 12. domobranske pukovnije Ivan Roksa prisjetio se 6. kolovoza 1995. godine: „Ja sam poznavao Petrinju jako dobro! Tu dolje ima jedan željezni most, tu sam otišao pa su dečki krenuli za mnom. Došli smo do općine, srpska zastava je gore visila. Hoćemo, nećemo, da nije minirano?… Nisam to mogao izdržati. Tako sam ja odmah ušao u općinu, skinuo njihovu zastavu, bacio je dolje… Mislim da ti snimci negdje postoje.“

Nazočne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Petrinje dr. Viktorija Kaleb kazavši:
Čast mi je da vas mogu pozdraviti u ime gradonačelnika Grada Petrinje, gospodina Darinka Dumbovića i u svoje osobno ime.

“Ponosno danas obilježavamo 25.-tu godišnjicu ustroja 12. domobranske pukovnija Petrinja. Sjećamo se zajedništva i domoljubnog žara tog 01.11.1992. godine, sjećamo se kako smo zajedno gledali u jedan barjak, jedan cilj, jedan projekt – slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Što uopće može motivirati Čovjeka da da život za drugoga? Novac, položaj, karijera, lagodan život, materijalna bogatstva, isprazne zabave…?

Ne , nikad nitko ne bi dao život za materijalne stvari, za sve ono što se može kupiti… Gine se samo zbog vrednota, a najveća je od njih Ljubav, i to je bio i jedini vaš pokretač – ideal, dragi branitelji.

Ali Ljubav može prepoznati i žrtvovati se za nju, samo onaj tko već poznaje Ljubav. A vi ste voljeli svoje obitelji, svoje supruge, djecu, majke i očeve. Vi ste svim srcem voljeli i željeli Hrvatsku, jer ste već u genima naslijedili tu ljubav prema Domovini. Tlačilo se i ubijali su naš Hrvatski narod stoljećima, ali nitko nije mogao ubiti to dostojanstvo hrvatskog čovjeka, uvijek spremnog poginuti za ideale. Za obitelj, Domovinu i Krst časni.

I slobodu zlatnu! Kad se prvi mladić odvažio krenuti u Domovinski rat, njegov žar i njegova ljubav se razlila na tisuće i tisuće komadića koji su se raspršili svud, i tako su se rodili hrvatski ratnici, tako je nastala 12 Domobranska pukovnija Petrinja.

Hrvati su svoju povijest stoljećima gradili na tvrdoj stijeni, uvijek napadani , nikad pobijeđeni. Pušu i danas vjetrovi sa svih strana.. jer zlo nikad ne miruje… ono gradi svoje carstvo laži, obmana, nepravde, korupcije i kriminala, raspršuje našu mladost, ubija želju za životom, rastače naše obitelji, guši kreativnost i domišljatost našeg naroda, ali to su moderne kule Babilonske, sagrađene ipak samo na pijesku…

Kad-tad zapuhat će vjetrovi istine i poštenja, onaj lahor koji svaki Hrvat u srcu prepoznaje, ona milina istine i morala, da i lahor će raspršiti sve te kule na pijesku, i bit će to razvalina velika, jer ne imaše temelja…. A temelj je identitet Naroda… Vjera , Ljubav i Domovina… Trojstvo identiteta, protiv kojeg nitko ništa ne može.

Hrabri i ponosni hrvatski ratnici, glavu gore, svu svoju kreativnost i znanje i srčanost , dajte i dalje za izgradnju čvrste, u temeljima moralne i čestite, jedine nam Domovine Hrvatske”.

Obilježavanje ustroja 12. Domobranske pukovnije Petrinja zaokruženo je prikazivanjem filma „Oluja“ i zajedničkim druženjem u Hrvatskom domu.