Obilježena 20. obljetnica Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

Svečano obilježavanje 20. obljetnice osnutka Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

Na Hrvatskom vojnom učilištu u srijedu je obilježena 20. obljetnica Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, koja je odlukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana 25. lipnja 1998. ustrojena kao najviša vojna škola u kojoj se školuju visoki časnici i državni službenici iz Hrvatske i inozemstva, za donošenje strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ratnu školu dosad je pohađalo 275 polaznika, od toga 231 iz Hrvatske i 44 iz inozemstva, a među njima i šest žena. Među hrvatskim polaznicima najviše ih je bilo iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, Sigurnosno obavještajne agencije, ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova te Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Inozemni polaznici bili su iz Makedonije, BiH, Njemačke, Crne Gore, Srbije, Kosova, Slovenije i Ukrajine.

U prigodi 20. obljetnice, odlukom predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Ratna škola odlikovana je odličjem Reda bana Josipa Jelačića za doprinos u izobrazbi časnika.

Krstičević: Znat ćemo prenositi vrijednosti na kojima je sazdana Hrvatska vojska

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane te premijerov izaslanik Damir Krstičević izrazio je uvjerenje da će se vrijednosti na kojima je sazdana pobjednička Hrvatska vojska, kao ponos domovine, znati čuvati i prenositi kako bismo bili još bolji i spremniji odgovoriti na ugroze i izazove.

“Ratna škola razvija znanja, vještine i stavove kod svojih polaznika koji su od značaja za vojnu službu, s naglaskom na strateškoj izvrsnosti u nacionalnom i međunarodnom okružju te s ciljem osposobljavanja za obnašanje najviših dužnosti u području nacionalne sigurnosti i obrane. Prvi polaznici Ratne škole bili su zapovjednici stasali u Domovinskom ratu, koji su zapovjedi vrhovnog zapovjednika pretvarali u pobjede”, rekao je Krstičević.

Dodao je kako biti polaznikom te škole i danas znači priznanje za dosadašnje rezultate te mogućnost za napredak u vojnim i civilnim karijerama. “Neka vam izvrsnost, kao i vašim prethodnicima bude imperativ, jer samo znanje donosi prevagu i izgradnju sposobnosti kojima se jamči uspjeh. Nemojte se nikad umoriti od davanja Domovini i neka svaki dan bude nova prilika za dokazivanje i nove iskorake”, poručio je polaznicima škole te ih pozvao da i dalje nastave kao i do sada – pobjednički.

Galić: Ratna škola daje snažan doprinos uspješnosti Oružanih snaga

Savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić podsjetio je kako je Ratna škola “Ban Josip Jelačić” utemeljena nakon završetka Domovinskog rata, u uvjetima mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, odlukom predsjednika Republike i vrhovnog vojnog zapovjednika Franje Tuđmana.

Vizija i cilj, dodao je, bili su ustrojavanje najviše razine vojne izobrazbe strateške razine u kojoj će se školovati i osposobljavati visoki časnici i državni službenici iz RH i inozemstva. Ratna škola uspješno je prošla zahtjevni razvojni put i potvrdila se kako u vojnoj stručnoj tako i u sveučilišnoj zajednici dajući snažan doprinos ukupnoj uspješnosti Oružanih snaga, istaknuo je. Galić je izrazio uvjerenje da će Ratna škola i HVU nastavit izgrađivati svoje sposobnosti s ciljem jačanja ukupnog vojnoobrambenog intelektualnog kapitala te sposobnosti svojih polaznika i pobjedničke Hrvatske vojske u cjelini.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, i sam polaznik Ratne škole, podsjetio je na njezinog prvog zapovjednika, generala pukovnika Franju Feldija i njegov ogroman doprinos u njezinu ustroju i razvoju. “Ratna škola danas je ugledna institucija, pokretač znanstvene misli na području obrane i nacionalne sigurnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini, gradila je ugled u Hrvatskoj i šire”, rekao je Šundov i . naglasio dobru suradnju Ratne škole s vojnom industrijom, brojnim institucijama i lokalnom zajednicom.

Šundov: Izvrsnost je imperativ

“Izvrsnost je imperativ i samo dobro obrazovan časnik može postići najbolje rezultate”, poručio je general Šundov.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i načelnik Ratne škole brigadir Krešimir Trstenjak i zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadir Željko Dadić. Polaznicima prvog naraštaja Ratne škole dodijeljene su spomenice.