Obilježen Dan logoraša splitsko-dalmatinske županije

Polaganjem vijenca na braniteljskom groblju Lovrinac u Splitu, te misom zadušnicom u crkvi na Kmanu u subotu je obilježen Dan logoraša splitsko-dalmatinske županije kojim se podsjeća na razmjenu 124 hrvatska zarobljenika obavljenu 2. studenog 1991.  u Žitniću kod Drniša, a koji su bili zarobljeni u srpskim koncentracijskim logorima.

“Prošlo je 27 godina od te velike razmjene zarobljenika, a mi se današnjim obilježavanjem tog događaja prisjećamo svih onih hrvatskih logoraša koji nisu dočekali slobodu i koji su likvidirani u srbočetničkim logorima”, rekao je Ivan Turudić, predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Po njegovim riječima, položaj hrvatskih logoraša stagnira jer gotovo nitko u javnosti ne govori o problemima te populacije.

“Zaboravljeno je naše pravo na obeštećenje, dok s druge strane oni koji su digli ruku na Hrvatsku i sudjelovali u ratnim zločinima pozivaju se na pravo na odštetu i dobivaju je”, izjavio je Turudić.

Dodao je kako će se Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora nastaviti boriti za prava te populacije i neće odzvoniti da ih se, kako je rekao, zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe.

Vijence su na braniteljskom groblju Lovrinac položili predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te izaslanstvo Grada Splita na čelu gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom, te izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić i izaslanstvo splitske podružnice Udruge udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu. (H)