Obilježen Dan Hrvatske ratne mornarice

Dan Hrvatske ratne mornarice i 26. obljetnica njezina osnutka proslavljeni su u Splitu, gdje je na središnjoj svečanosti Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala na nacionalno zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu, koji je temelj hrvatske države.

“Isto takvo jedinstvo i objedinjavanje domoljubnih napora potrebno nam je i danas na što većem stupnju nacionalnog zajedništva radi postizanja naših dugoročnih strateških ciljeva”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kazala je kako su u tom smislu iznimno važni nova nacionalna strategija i donošenje zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

“To je od posebne važnosti kao osnova za izgradnju još djelotvornijeg sustava odgovora na sadašnje i buduće sigurnosne i humanitarne krize, uključujući i elementarne nepogode poput ovogodišnjih požara i poplava koji su pogodili Dalmaciju i druge dijelove Hrvatske”, ocijenila je.

Pritom je istaknula kako su ovogodišnje povećanje iz proračuna za obranu te daljnje podizanje razine izdvajanja za potrebe obrane u projekciji proračuna za 2018. “dobri pokazatelji smjera u kojem se ide”. Dodala je kako će i Hrvatska ratna mornarica uz povećanje iz proračuna i dalje podizati svoje sposobnosti za izvršenje sadašnjih i budućih zadaća.

“Hrvatska je zauzela jasan smjer i dala pojačan naglasak i na mediteransku orijentaciju naše vanjske politike koja je dugo vremena bila zanemarena. Hrvatska je istodobno srednjoeuropska i mediteranska zemlja te stoga mora u oba pravca biti podjednako posvećena međunarodnoj suradnji u izgradnji prosperiteta, stabilnosti i sigurnosti u tim područjima”, istaknula je hrvatska Predsjednica. Dodala je kako je područje Sredozemlja proteklih godina percipirano kao “izvorište sigurnosnih izazova i prijetnja, poput, primjerice, nekontroliranih migracija, ali i mnogih drugih ugroza”.

“Hrvatska ratna mornarica dala je važan doprinos u suočavanju s tim izazovima i spašavanju velikog broja života kroz sudjelovanje u nizu operacija, uključujući i ‘Sofija’. Razvojem i jačanjem sposobnosti takve i slične zadaće preuzimat će i u budućnosti kao odraz naše međunarodne orijentacije i odlučnosti u davanju primjerenog doprinosa europskoj stabilnosti kao odgovorna članica Europske unije i NATO-a”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je da se opremanjem Hrvatske ratne mornarice novim suvremenim plovilima, obnovom protubrodskih raketnih sustava i modernizacijom radarskih sustava za obalno i pomorsko motrenje omogućuje djelotvorna zaštita suverenosti i nacionalnih interesa Republike Hrvatske na moru te učinkovita integracija hrvatskog sustava obalne straže u jedinstven sustav međunarodne sigurnosti na Jadranu.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga kazala je kako je Hrvatska ratna mornarica, koja je osnovana u rujnu 1991. pridonijela obrani Hrvatske te zajedno s odlučnošću hrvatskih branitelja i odlučnom politikom tadašnjega državnog vodstva na čelu s Franjom Tuđmanom nije dopuštena okupacija nijednog dijela hrvatskog teritorija.

Predsjednica Grabar-Kitarović s broda Hrvatske ratne mornarice “Učka” položila je u more ispred splitske gradske luke vijenac za sve poginule mornare.

Ured predsjednice