Obilježen Dan Grada i 300. obljetnica oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju Dana grada Imotskog te proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka.

Nakon polaganja vijenca kod spomen obilježja na Topani, Predsjednica Republike sudjelovala je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je istaknula kako je današnji blagdan zlatnim slovima upisan u povijest Imotskog i u hrvatsku povijest.

Obilježavanje 300. obljetnice oslobađanja Imotskog od Turaka iznimno je velika obljetnica naše povijesti. Današnji blagdan Gospe od Anđela upisan je zlatnim slovima u povijest Imotskog, Imotske krajine i hrvatske domovine jer bio je to dan oslobođenja i povratak starih hrvatskih krajeva kulturnim i duhovnim korijenima, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović osvrćući se na 2. kolovoza 1717. kad je Imotski oslobođen od osmanlijskih okupatora.

Dodala je i kako su u tom “velikom danu slobode” sudjelovali, uz Božju pomoć, brojni Imoćani, Vrgorčani, Sinjani i drugi hrvatski sinovi iz dalmatinskih krajeva. “Najveću je povijesnu kušnju trebalo izdržati u tri stoljeća obrane od Osmanlija uz ogromne gospodarske, teritorijalne i ljudske gubitke čije posljedice osjećamo i danas”, kazala je Predsjednica.

Napominjući kako su od oslobođenja Imotskog od Turaka prošla tri stoljeća, dodala je kako su davni ratovi povijest iz koje moramo učiti. “Ona nas prije svega uči kolika je vrijednost mira koji stalno moramo učvršćivati i nadograđivati na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja vjera i naroda, a u demokratskoj Hrvatskoj postigli smo u tome vrlo mnogo”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Današnje sjećanje na prošlost ima smisla ako nam otvara vidike budućnosti, kazala je. “U žarištu naše politike mora biti stvaranje takve gospodarske politike koja će svakom Hrvatu i svakom hrvatskom građaninu omogućiti sigurnu egzistenciju u Hrvatskoj. Nažalost, Imotski i Imotska krajina nisu do sada bili u žarištu tih nastojanja. To treba priznati i ispraviti,” poručila je hrvatska Predsjednica.

Podsjetila je i na golem doprinos Imoćana u Domovinskom ratu te je naglasila kako je potrebno početi s gospodarskom obnovom i demografskim oživljavanjem Imotske krajine koja je, kako je kazala, uvijek bila ključna za obranu i jedinstvo Hrvatske.

U obraćanju je spomenula i dva imotska jezera Crveno i Modro koja djeluju “kao da su iz drugog svijeta”, a pogled na njih odmara dušu. Dodala je kako pogled na duhansku stanicu Dogana, danas spomenik industrijske arhitekture, budi nostalgiju za vremenima kad je imotski kraj živio od duhana. Istaknula je kako joj je ministar državne imovine Goran Marić kazao da će država u najskorijem mogućem roku darivati objekte na Dogani kako bi se što prije stavili u funkciju koju Imoćani žele.

Predsjednica je kazala kako ohrabruju informacije o sve većim turističkim postignućima na imotskom području. “Prije ove posjete razgovarala sam s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem o potrebi ubrzavanja izgradnje brze ceste Imotski-Zagvozd i veseli me da je izgradnja te prometnice ušla u četverogodišnji plana Vlade Republike Hrvatske”. Dodala je kako će se nakon izgradnje ceste Imotski-Zagvozd moći govoriti o Imotskoj krajini kao o ‘hrvatskoj Provansi’.

Isto tako, Predsjednica smatra kako su svi gospodarski projekti na imotskom području u funkciji zadržavanja posebice mladih u tom dijelu Hrvatske pa se, dodaje, mora razmišljati i o potrebi zajedništva s iseljenicima iz Imotske krajine i cijele Hrvatske, kao što je to činio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. “Sada moramo učiniti dodatni napor i donijeti mjere koje će našim iseljenicima, koji to mogu i žele, omogućiti povratak i punu integraciju u hrvatsko društvo. Moramo shvatiti da je za narodni i državni opstanak važan svaki čovjek,” poručila je Predsjednica.

Imotska krajina dala je hrvatskoj domovini veliki broj branitelja, političara, kulturnih radnika, znanstvenika, umjetnika i drugih velikana, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te posebno istaknula Vladu Gotovca, Brunu Bušića, Tina Ujevića i Matu Ujevića.