Obilježen blagdan Sv. Jakova u Mošćenici

Ove godine zbog nastale situacije s koronavirusom blagdan sv. Jakova, nebeskog zaštitnika Mošćenice obilježen je svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, stradalim u minskim poljima Mošćenice i žrtvama te kod spomenika NOB-a uz pridržavanja epidemioloških mjera propisane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Vijence su položila brojna izaslanstva, mošćeničke udruge i ustanove, udruge proistekle iz Domovinskog rata, policija, predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević te predstavnici stranaka.

Počast je u ime Grada Petrinje odala zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb i Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja Grada. Nakon odavanja počasti procesija se uputila prema kapeli sv. Jakova gdje je služena sveta misa koju je predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić i župnik Damir Ceković.

Darko Lipovac, Predsjednik Mjesnog odbora Mošćenica ovom se prigodom obratio:
„Zbog epidemioloških mjera po Nacionalnom stožeru koje su donešene jednostavno nismo u mogućnosti ispoštovati sve mjere s obzirom koliko se ovdje ljudi okupi, a to je više od tisuću ljudi. Tako da smo danas ograničili samo na polaganje vijenaca i svetu misu u kapeli sv. Jakova koja je specijalno pripremljena za današnji dan. Obnovljen je vanjski prostor oko kapele gdje smo pozvali sve koji mogu da dođu, da se držimo mjera i da pazimo jedni na druge te se nadam da ćemo ubrzo moći nešto promijenit i napraviti jednu feštu kakvu Mošćenica zaslužuje”, rekao je Lipovac.

Ivana Kordić, Pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja istaknula je:

„Danas slavimo zaštitnika našeg mjesta sv. Jakova, onaj tko pozna i malo vjeru i djela sv. Jakova tako i zna da je sv. Jakov zapravo jedan od apostola Isusa Krista koji je prvi ubijen mučeničkom smrću. Kada razmišljamo na takav način onda možemo povezati i ovo naše mjesto Mošćenica s također jednom vrlo značajnom ulogom u povijesti naše domovine. Mošćenica je bila na prvoj crti bojišnice gdje puno propatila u ovome Domovinskom ratu kao takva se uspjela dignuti gdje je sada jedno veliko gradilište. Jako puno novaca je uloženo u Mošćenicu i ja se iskreno nadam da ćemo mi u Petrinji uvijek izmoći određena sredstva koja ćemo ulagati u Mošćenicu. Ove godine smo uložili oko 250 tisuća kuna u obnovu kapele sv. Jakova. Obnovljena je izvana i njen prostor oko kapele.

Također, možemo reći kako je Mošćenica trenutno u najvećem dijelu velikog projekta „Aglomeracija“ gdje će po prvi put dobiti kanalizaciju i obnovljenu vodovodnu infrastrukturu. S današnjim danom mogu reći da su sve ulice sanirane. Nažalost, sv. Jakov kao i obično traje najmanje tjeda dana ovaj put mi nismo uspjeli ispoštovati sve propisane mjere i napraviti tradicionalne aktivnosti koje smo provodili u Mošćenici”, kazala je Kordić.