Povezite se

Petrinja

Obilježen blagdan Sv. Jakova u Mošćenici

Objavljeno

-

Ove godine zbog nastale situacije s koronavirusom blagdan sv. Jakova, nebeskog zaštitnika Mošćenice obilježen je svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, stradalim u minskim poljima Mošćenice i žrtvama te kod spomenika NOB-a uz pridržavanja epidemioloških mjera propisane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Vijence su položila brojna izaslanstva, mošćeničke udruge i ustanove, udruge proistekle iz Domovinskog rata, policija, predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević te predstavnici stranaka.

Počast je u ime Grada Petrinje odala zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb i Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja Grada. Nakon odavanja počasti procesija se uputila prema kapeli sv. Jakova gdje je služena sveta misa koju je predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić i župnik Damir Ceković.

Darko Lipovac, Predsjednik Mjesnog odbora Mošćenica ovom se prigodom obratio:
„Zbog epidemioloških mjera po Nacionalnom stožeru koje su donešene jednostavno nismo u mogućnosti ispoštovati sve mjere s obzirom koliko se ovdje ljudi okupi, a to je više od tisuću ljudi. Tako da smo danas ograničili samo na polaganje vijenaca i svetu misu u kapeli sv. Jakova koja je specijalno pripremljena za današnji dan. Obnovljen je vanjski prostor oko kapele gdje smo pozvali sve koji mogu da dođu, da se držimo mjera i da pazimo jedni na druge te se nadam da ćemo ubrzo moći nešto promijenit i napraviti jednu feštu kakvu Mošćenica zaslužuje”, rekao je Lipovac.

Ivana Kordić, Pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja istaknula je:

„Danas slavimo zaštitnika našeg mjesta sv. Jakova, onaj tko pozna i malo vjeru i djela sv. Jakova tako i zna da je sv. Jakov zapravo jedan od apostola Isusa Krista koji je prvi ubijen mučeničkom smrću. Kada razmišljamo na takav način onda možemo povezati i ovo naše mjesto Mošćenica s također jednom vrlo značajnom ulogom u povijesti naše domovine. Mošćenica je bila na prvoj crti bojišnice gdje puno propatila u ovome Domovinskom ratu kao takva se uspjela dignuti gdje je sada jedno veliko gradilište. Jako puno novaca je uloženo u Mošćenicu i ja se iskreno nadam da ćemo mi u Petrinji uvijek izmoći određena sredstva koja ćemo ulagati u Mošćenicu. Ove godine smo uložili oko 250 tisuća kuna u obnovu kapele sv. Jakova. Obnovljena je izvana i njen prostor oko kapele.

Također, možemo reći kako je Mošćenica trenutno u najvećem dijelu velikog projekta „Aglomeracija“ gdje će po prvi put dobiti kanalizaciju i obnovljenu vodovodnu infrastrukturu. S današnjim danom mogu reći da su sve ulice sanirane. Nažalost, sv. Jakov kao i obično traje najmanje tjeda dana ovaj put mi nismo uspjeli ispoštovati sve propisane mjere i napraviti tradicionalne aktivnosti koje smo provodili u Mošćenici”, kazala je Kordić.

Petrinja

Petrinja: Potpisali ugovor za izgradnju dječjeg igrališta u Taborištu

Published

on

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, potpisao je s vlasnikom tvrtke “Petrol Prom” Davorom Panjkretom ugovor za izvođenje radova na projektu izgradnje polivalentnog dječjeg igrališta u Taborištu.

Projekt izgradnje igrališta vrijedan je 431.200 kuna, a projektni prijedlog je pripremila je i prijavila na javni poziv Petrinjska razvojna agencija PETRA.

Projekt je financiran iz operacije ‘Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu’ koji se provodi putem lokalne razvojne strategije LAG Zrinska gora – Turopolje.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Petrinja: Pripreme za Lovrenčevo u punom jeku

Published

on

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović

U Maloj vijećnici Grada Petrinje održana je najava događaja koji će se odvijati u završnim danima Lovrenčeva.

Ivanka Držaj, ravnateljica Turističke agencije istaknula je kako je ovogodišnji program bogat, iako je u smanjenom obimu te da se zbog epidemiološke situacije odustalo od većih koncerata na trgu gdje bi se okupljalo daleko više ljudi.

„Ono što nas još očekuje u ova dva, tri dana svakako želim istaknuti da je to večerašnji koncert i to 26. Festival Orgulja Heferer koji će se održati s početkom u 20 sati u crkvi sv. Lovre. Sutra i prekosutra bit će sportskih programa održat će se Prvenstvo u odbojci na pijesku na gradskom kupalištu. Želim također istaknuti da će se u subotu održati Svečana sjednica Gradskog vijeća u Hrvatskom domu u atriju gdje ćemo imati prigode vidjeti osvrt na prethodni period , a također Grad će uručiti hvalevrijedna priznanja istaknutim pojedincima i udrugama. U nedjelju imamo jedan klasični koncert studenata Muzičke akademije iz Zagreba pod nazivom „U čast svetom Lovri“ koji će se održati nakon svete mise u 20 sati. Ono što nas očekuje na sam blagadan sv. Lovre, Dan Grada Petrinje kada nam je uvijek najsvečanije, najljepše samim time što su nam srca tada najviše otvorena, jest sveta misa u crkvi sv. Lovre koju će prevoditi prečasni Mario Migles iz Sesveta, imat ćemo prije toga program za djecu „Ljeto za pet uz Šareni svijet“ u gradskome parku koji će biti ograđen da zaštitimo djecu i na kraju ide glazbeni program uz glazbeni sastav „Kupska zvona“ i na kraju u 19 sati glazbeni sastav „Taman“- najavila je Držaj.

Gradonačelnik Dumbović kazao je :

„Želim da budemo raspoloženi, veseli i na razini grada Petrinje i našeg poznatog gostoprimstva. Znamo da smo uz Lovru vezani i ne želimo da ni korona to prekine. Ne želimo da nakon mise svi završe u dva, tri lokala i naprave gužvu. Mislimo da je naš park i distanca koja se u njemu može održati dobro rješenje da dan grada proslavimo prigodno, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. Pozivam sve Petrinjke i Petrinjce da dođu, ali tražim od njih ozbiljnost i odgovornost.“

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Dumbović: “6. kolovoza, puno znači za Petrinju, očekujemo da taj dan dođe na onu razinu koju zaslužuje kada su u pitanju protokoli”

Published

on

Izvor: Portal53.hr

Povodom Dana oslobođenja Petrinje gradonačelnik Darinko Dumbović zapalio je svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu hrvatskih branitelja u Mošćenici te kod velikog križa u Poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana.

„Mogu reći za Petrinjce i Moščenićane i za sve koji se sjećaju Oluje i teških borbi koje smo prošli prije 25 godina, da ovdje nije bilo lako. Ustvari, akcija Oluja je bila izuzetno teška akcija, akcija koja je možda bila lagana za neke druge gradove, poput Knina. Međutim, grad Petrinja je imao izuzetno tešku akciju u kojoj smo mi ustvari zadnji došli u svoj grad“, rekao je Dumbović.

Dodao je:

„Došli smo ovdje do Finela. U Finelu je sve nekako krenulo, sve je bilo izuzetno teško i onda smo od Finela krenuli i došli do svoga grada. Došli smo iz poštovanja. Ovo su dani pobjede i domovinske zahvalnosti, dani hrvatskih branitelja, sve su to dani koje moramo poštivati, a posebice 6. kolovoza. On puno znači za Petrinju i očekujemo da će taj dan doći na onu razinu na koju bi trebao doći kada su u pitanju protokoli. Mi sada samo dajemo poruku da ne ostanemo u nekom zapostavljenom položaju i da nismo u zaboravu. Ne smije sve skupa ovo otići u zaborav i zato moramo biti ovdje“, zaključio je Dumbović. (Portal53.hr)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije