Obilježavanju Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja pridružio se ministar Ćorić

FaH

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, 16. rujna, u subotu je na zagrebačkom Cvjetnom trgu u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike održan edukativno-zabavni program s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja ozonskog sloja, a obilježavanju se pridružio i ministar Tomislav Ćorić.

U sklopu edukativno-zabavnog programa, kroz predstavu, radionice, predavanja i igre, najmlađi su mogli naučiti ponešto o zaštiti ozonskog sloja.

“Vjerujem da će se ovakvim i sličnim akcijama, udruživanjem građana na lokalnoj i nacionalnoj razini, postići cilj da se u što skorijoj budućnosti ozonski sloj što prije u potpunosti oporavi”, rekao je  ministar Ćorić.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se globalno svake godine 16. rujna, u spomen na 1987. godinu kada je usvojen “Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj”. U Ministarstvu kažu kako taj “najuspješniji međunarodni sporazum broji 197 zemalja članica koje ulažu napore kako bi se ozonski sloj zaštitio od negativnih posljedica ljudskog djelovanja”.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja je “Keep Cool and Carry On”. Tim sloganom, kažu u Ministarstvu, želi se motivirati građane da nastave brinuti o ozonskom sloju, no isto tako podsjetiti na izvanredan uspjeh Montealskog protokola koji je trenutno jedini obvezujući međunarodni instrument za smanjenje stakleničkih plinova.

Protokolom je, između ostalog, predviđeno isključivanje iz uporabe uređaja s tvarima koje oštećuju ozonski sloj te njihovo zbrinjavanje i uništavanje. Tako je od 2010. godine potpuno zabranjena uporaba CFC-a, halona i ugljiktetraklorida – plinova koji se najviše koriste u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, protupožarnim sustavima i aparatima te u laboratorijima.

Prema procjenama UN-a, od provođenja Protokola, potrošnja tvari koje oštećuju ozonski sloj smanjena je za 98 posto. Njegovom provedbom je ujedno postignuto smanjenje učinka globalnog zatopljenja i promjene klime. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže i oporavka ozonskog sloja doći oko 2050. godine, istaknuli su u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.  (H)