Obilježavanje stradanja žrtava Borova naselja

Stradanje žrtava iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje obilježit će se danas polaganjem vijenaca podno Spomen-ploče na ruševinama poduzeća “Borovo Commerce”.

Nakon toga će sudionici u Koloni sjećanja krenuti prema crkvi Gospe Fatimske u kojoj će biti služena misa zadušnica. Nakon mise predviđen je odlazak u Borovo, a zatim i na farmu “Lovas”, gdje će biti odana počast hrvatskim braniteljima stradalima na tim mjestima.

Podsjetimo, ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 domoljuba među kojima se nalazila i predsjednica Grabar Kitarović, predsjednici Sabora i Vlade Jandroković i Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici.

Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja grada Vukovara iza kojih su koračali pripadnici Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada. Zastavu 204. vukovarske brigade čiji su pripadnici branili Vukovar u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nosio je kao i uvijek do sada umirovljeni pukovnik Antun Dugan.

Na Memorijalnom groblju državna i druga izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće a misu zadušnicu služio je željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković, koji je pozvao na praštanje pomirbu i zajedništvo svih naroda. Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari na kojoj je 20. studenoga, dva dana nakon sloma obrane grada, ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

U večernjim satima u Dunav će u sklopu projekta “Svjetlosna rijeka sjećanja” biti pušteno nekoliko stotina lampiona.

Bitka za Vukovar trajala je gotovo puna tri mjeseca, a obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Poginulo je, po podacima stradalničkih udruga, 1664 branitelja i civila dok se na popisu nestalih nalaze još uvijek imena 308 Vukovaraca. Strahote rata u Vukovaru preživjelo je 3500 djece. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 104 godine.