Obilježena obljetnica pogibije prve civilne žrtve Domovinskog rata Josipe Kožić

Na današnji dan prije 27 godina u Gornjoj Budičini poginula je Josipa Kožić, prva civilna žrtva Domovinskog rata na području Petrinje, a od 2015. ovaj se dan obilježava kao Spomendan Josipe Kožić.

Poginula je 5.srpnja 1991.godine u Gornjoj Budičini kao šesnaestogodišnjakinja kada se sa sestrom Snježanom te Vladom Dumbovićem vraćala u selo te su upali u četničku zasjedu.

Josipini roditelji su na 20. obljetnicu smrti, na mjestu pogibije, izradili spomen ploču na kojoj su i ove godine sa brojnim izaslanstvima, među kojima su bili izaslanstvo predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog Sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, vojska, policija, brojne udruge, a u izaslanstvu Grada Petrinje Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, položili cvijeće i zapalili svijeće i odali počast preminuloj Josipi.

„Drago mi je da je ovaj spomendan došao u inicijativi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i što sam kao gradonačelnik predložio da se izglasa na Gradskom vijeću. Spomendan nije samo trajna vrijednost, pijetet i sjećanje, to je simbol stradanja u Domovinskom ratu i simbol početaka nečega što nije bilo ljudski.

Sve to je proživjela mlada žrtva Josipa Kožić i smatram da dizanjem razine prve žrtve našega grada u Domovinskom ratu je trajna obveza koja će ostati za sva vremena i ostat će što je najvažnije u toj obitelji.

Kao gradonačelnik želim ovo obilježavanje dignuti na jednu višu razinu s institucijama grada, ali i na inicijativu županije, države i ministarstva te da damo snažnu poruku koju Josipa i njezina obitelj zaslužuju. Taj mladi život je najveća ljudska tragedija koja se mogla desiti, ali kada gledamo da je to simbol stvaranja Domovine Hrvatske, dakle ovdje se stvarala Domovina Hrvatska, ovdje smo mi platili jednu od najvećih cijena.

Hvala svima koji su danas bili ovdje, hvala onima koji su dobili ogromni doprinos i prije svega svim udrugama koje su proistekle iz Domovinskog rata, koje pomažu Gradu Petrinji da se ovakve stvari ne zaborave. U tom dijelu mogu se zahvaliti Darku Dumboviću koji je danas i u protokolu pokazao veliki senzibilitet i sve ono što smo doveli na jednu razinu više.“ – rekao je gradonačelnik Dumbović.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje rekao je:

„Važno je reći da je Josipa prva žrtva na području Petrinje, ali ona je i prva braniteljica koja je smrtno stradala u Domovinskom ratu. Kad je donesena ta odluka Gradskog vijeća, još nismo imali taj podatak, koji ni sada nemamo još službeno.

Informaciju smo dobili neslužbeno od ministarstva, pregledali smo svu moguću arhivu i nismo našli niti jednu braniteljicu da je smrtno stradala prije nje. To nije neki podatak za pohvaliti, ali nepromjenjiv je i mi ćemo nastojati događaj dignuti na nivo kako je rekao gradonačelnik.

Ovo nije bezvrijedan događaj, kako je rekao đakon, to je od prije, od kamena temeljca stvaranje Republike Hrvatske i dužni smo i kao sudionici tog doba, dostojanstveno obilježavati i tu uspomenu prenosit na naše naraštaje da znaju da je Hrvatska stvorena u obrambenom Domovinskom ratu, na krvlju i da kao takva nema cijenu i ne smije biti licitirana za ništa i nikoga.“
Nakon ceremonije gradonačelnik je obećao da će spomendan na Josipu Kožić biti još više obilježen, te kako će se napraviti jedno ugibalište i potporni zid kod spomenika iznad kojega će biti izvješena hrvatska zastava.