Obilježavanje 28. godišnjice HDZ-a Split: Imali smo sreću što nas je vodio Franjo Tuđman

Izvor: Dnevno.hr

Tijekom subote održava se proslava 28. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Splitu. Tim povodom premijer Andrej Plenković i splitski HDZ-ovci položili su vijence, zapalili svijeće i pomolili se ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Rivi.

Premijer Andrej Plenković nije propustio još jednu priliku čestitati rukometašima na jučerašnjoj pobjedi, a Andri Krstuloviću Opari i županu Blaženku Bobanu na pobjedi na izborima.

”Budući da smo u zadnjih gotovo 30 godina pokazali koliko se zalažemo za boljitak. Velike jake stranke uvijek imaju potrebu pružiti ruku onim slabijima. Mi smo stranka koja okuplja, ima nas toliko da je jasno da imamo drugačije mišljenje, ali mi to rješavamo dijalogom. Prošla godina je bila puna izazova, puno više nego smo očekivali, bila je to godina u kojoj su se dogodile elementarne nepogode. Došlo je do krize u videćoj hrvatskoj kompaniji, da smo sve pustili uvjetima tržišta pitanje je bi li ovo bila najbolja turistička sezona. Jedna od tri kreditne agencije je jučer podigla Hrvatskoj kreditni rejting, a to znači da smo samo na korak do investicijskog rejtinga”, rekao je Plenković, piše Dnevno hr.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić kazao je kako je njegov HDZ krenuo s brojnim novinama s kojima će biti na razini nacionalne organizacije.

U ime utemeljitelja govorio je Živko Nenadić: ”Boljih od nas nema. Skup u hotelu Marjan je bio prekretnica. Nakon toga je Ivica Račan rekao da je HDZ stranka opasnih namjera. To znači da su se prestrašili za sebe i Jugoslaviju. Bogu hvala da se HDZ do danas sačuvao! Imali smo sreću što nas je vodio Franjo Tuđman koji je imao srce kao pogonsko gorivo i mozak za upravljanje. Imajmo povjerenja u vodstvo dok god nas ne izdaju. A, di će nas izdat?!’.

U nastavku govora svoju riječ s prisutnima je podijelio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. ”BiH je nacionalna država hrvatskog naroda, rekao je prvi predsjednik Franjo Tuđman. Ako smo se othrvali tome da opstanemo kao narod, sada moramo raditi na tome kako da izgradimo BiH kao jednu modernu državu. Jedan je HDZ, uvijek to kažem. Isti su nam utemeljitelji. Moramo gledati kako kvalitetno infrastrukturno i gospodarski povezati Hrvatsku i BiH. Mi jesmo stožerna snaga u Hrvatskoj i u BiH, napravimo jedan snažni pleter, budimo dio zajedničkog europskog prostora pa se ni ta administrativna granica neće toliko vidjeti00, kazao Dragan Čović.

Podsjetimo, premijer se s mnogobrojnim uzvanicima nalazi u Hotelu Lav gdje se održava svečana sjednica Gradskog odbora HDZ-a Split. Nakon uvodnog govara prikazao se film o osnivačkoj skupštini HDZ-a Split koja se održala 6.1.1990. godine.

Susret obilježava i klapsko pjevanje.

U pratnji predsjednika Vlade su i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić, ministar uprave Lovro Kuščević i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, prenosi Dnevno.hr