Obilježavanje 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Medački džep“

Medački džep, selo Drljići, 09.09.1993./General Sačić, general Ademi, brigadir Viro

U organizaciji ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije, Grada Gospića te Koordinacije udruga hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine, u Gospiću će biti svečano obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Medački džep“.

Podsjetimo, operacija Medački džep je naziv za napadnu operaciju koju su izvele hrvatske vojno-redarstvene snage u razdoblju od 9. do 11. rujna 1993. protiv paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine.

Medački džep bilo je područje u neposrednoj blizini grada Gospića, koje se prostiralo četiri do pet kilometara u širinu, te pet do šest kilometara u dužinu. Obuhvaćalo je mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja te brojne male zaseoke. Tijekom Domovinskog rata; od 1991., do rujna 1993., nalazilo se u sklopu samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine.

Također, prema mišljenju tadašnjeg načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske – generala Bobetka, čitavo je područje bilo od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku zbog križišta komunikacijskih linija između Zagreba i Splita s jedne, te Rijeke s druge strane. Pritom, Bobetko je smatrao da ona strana koja kontrolira Velebit, ujedno kontrolira i sveukupnu situaciju zbog čega je za hrvatsku stranu bilo bitno da se položaji koje je ondje držala specijalna policija i održe. Nakon što su zapovjednici Sačić i Markač izradili plan za onemogućavanje upada neprijatelja na spomenuti teritorij, isti je plan predočen i Bobetku, koji je predložio da se sve uklopi u plan aktivnosti Hrvatske vojske. Kodno ime koje je operacija dobila bilo je “Džep”.

Na hrvatskoj strani poginulo je 6 vojnika (od početka akcije 09.09. do povlačenja 17.09. bilo je ukupno 10 poginulih) , a ranjeno 53 vojnika, oštećena 3 tenka i 1 BVP, uništena 2 sanitetska vozila.

Dok je na neprijateljskoj strani poginulo 70 neprijateljskih vojnika, zarobljeno 19 neprijateljskih vojnika, zarobljen 1 tenk, 10 minobacača i 20 topova.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA: 8:00 Budnica ulicama Grada Gospića (orkestar OSRH) 9:00 Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje (Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije) 10:15 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća (Spomenik hrvatskim braniteljima) 10:40 Mimohod sudionika svečanog obilježavanja (od Spomenika hrvatskim braniteljima do Trga Stjepana Radića) 11:00 Središnja svečanost (Trg Stjepana Radića; u slučaju lošeg vremena Kino „Korzo“, Ulica dr. Franje Tuđmana 12) 12:00 Zajednički ručak i druženje dužnosnika i uzvanika s građanima Grada Gospića i gostima (Središnji gradski trg, Gospić) 13:00 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Vojarni 9. GBR „Vukovi“ 13:30 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja „Velebitskim junacima“ (Rizvanuša) 9:00 – 18:00 Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme (MORH, MUP, MHB)