Obilježavanje 26. obljetnice hrvatske neovisnosti

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Vladimira Šeksa, sudjeluju u programu obilježavanja 26. obljetnice hrvatske neovisnosti.

Položili su zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na Gradskome groblju Mirogoju – kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, kod grobnice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Ispred zgrade Vlade na Trgu svetog Marka održat će se prigodni program koji će početi ceremonijom Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne, čime će se ujedno obilježiti i završetak nastupa u ovoj sezoni.

Na svečanosti će sudjelovati i premijer Plenković u čijoj pratnji će biti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar državne imovine Goran Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

U nastavku svečanog programa, na Markovu trgu pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvest će i vojno-akrobatsku vježbu.