Obilježavanje 26. godišnjice Ministarstva obrane Ukrajine

Valentino Rajković umirovljeni pukovnik, predsjednik HVIDR-a NZI-NZZ Zagreb

Povodom 26. godišnjice Ministarstva obrane Ukrajine, Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj večeras je u Hotelu „Palace“ u Zagrebu, upriličilo primanje diplomatskog kora i akreditiranih vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja 26.obljetnice Ministarstva obrane, ministra obrane Ukrajine Stepana Koltoraka, svojom odlukom odlikovao je više predstavnika tvrtki i pojedinaca iz Hrvatske za nesebični doprinos u vojno-tehničkoj suradnji, pružanju vojne humanitarne pomoći i javnoj međunarodnoj suradnji.

Posebnom pijetetom su se sjetili i odali počast svim poginulima u ratu za Ukrajinu i Hrvatsku i zaboravljenim žrtava Prvoga svjetskog rata na Istočnom ratištu (Galiciji) te uručili posebno priznanje umirovljenom pukovniku Valentinu Rajkoviću, predsjedniku HVIDR-a NZI-NZZ za pomoć ukrajinskim veteranima u organiziranju i osnivanju PSP centara i provodbe Projekta obnove spomen obilježija i vojnih groblja hrvatskih vojnika iz I.Svjetskog rata na područiju Ukrajine(Galicija).

Svečanosti su nazočili vojni izaslanici akreditirani u RH, Ukrajinski vojni izaslanik Volodymyr Opanasink, otpravnik poslova Jaroslav Simonov, načelnik Glvnog stožera OS RH Mirko Šundov, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Olivera Jurković Mamić, pročelnica gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih te predstavnici tvrtki i pojedinci koji su odlikovani.

Za Nacionalno.hr izjavu je dao odlikovani umirovljeni pukovnik Valentino Rajković:

“Današnja priznaje od strane Ministarstva Obrane je samo pokazatelj da smo na pravom putu.Ako uzmemo u obzir da se u Ukrajini još ratuje i da se civilni sektor u ovom slučaju Udruge veterana sporije osnivaju a one bi na osnovu naših iskustava trebale biti pokretači osnivanja Centara za PSP jer ne postoji zakonska osnova za takvo nešto u Ukrajini, zadovoljan sam dosada učinjenim.

U prvoj fazi su odrađene sve one radnje koje su bile potrebne, prezentacija samog Projekta osnivanja Centara stradalnicima i raznim dužnosnicima radi dobivanja potpore, suglasnosti i na kraju traženje financijskih sredstava od državnih i lokalnih institucija radi izgradnje Centara preko njihovih udruga.

U drugo fazi nam je cilj da se izgradnja započeta dva Centra u Livivskoj oblast što prije završi u punom profilu kako bi mogli postati ogledni primjerici za ostatak Ukrajine, poduzeli široke i adekvatne mjere pomoći oboljelim(ratom izazvanog)posttraumatskog stresnog poremećaja i njegovoim obiteljima jer dosadašnje spoznaje koje smo imali unazad par godina u Ukrajini upućuju na snažnu socijalnu uvjetovanost razvojnog tijeka PTSP-a, negativan odnos prema osobama s PTSP-om, a u dosta slučajeva usporio njihov oporavak, koji veći dio njih vodi u novu viktimizaciju a u konačnici do transgeneracijskog prijenosa traume što nije dobro za nikoga.

Zato izgradnja i postojanje Centara za PSP u Ukrajini, koji pružaju zdrastvene i ine skrbi u svrhu djelomičnog oporavak veterana oboljelih od PTSP-a imaju svoje značenje” – kazao je Valentino Rajković.