Obilježavanje 10. godišnjice kornatske tragedije: Mimohod sjećanja i završnica humanitarne akcije ‘Srce kornatsko’

Foto: Facebook

Počelo je obilježavanje 10. godišnjice kornatske tragedije, najveće u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodopske tragedije u Hrvatskoj.

Dana 30. kolovoza na otoku Kornatu, u klancu podno Velog vrha, smrtno je stradalo 12 vatrogasaca iz Tisnoga, Vodica i Šibenika, a obitelji smatraju da im još nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

U povodu desete godišnjice tragedije u Vodicama je održan mimohod sjećanja. Tuga i bol vidljivi su u Vodicama i deset godina nakon kornatske tragedije. U tihoj povorci u spomen na dvanaestoricu vatrogasaca koji su izgubili živote u kornatskom paklu stotine su tužnih lica. Obitelji, vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske, prijatelji.

Prisjećaju se i dugogodišnjeg tajnika vodičkog DVD-a koji kornatske vatrogasce nije mogao preboljeti. Vrijeme, ponavljaju i ovoga kolovoza obitelji vatrogasaca, ne liječi rane. Jer deset godina tragaju za istinom. Ni danas ne znaju od čega su vatrogasci stradali, ni tko je kriv za niz propusta tog kobnog 30. kolovoza. Prije svega za zakašnjelu akciju spašavanja. Na optuženičku klupu ponovno je sjeo Dražen Slavica – bivši županijski vatrogasni zapovjednik. No malo tko više vjeruje da će suđenje ponuditi odgovore na niz još uvijek neodgovorenih pitanja.

Utisnula je kornatska tragedija dubok ožiljak cijeloj Hrvatskoj. Potvdili su oni koji su bili dio tužne vodičke povorke. Organizatori najavljuju – posljednje.

Večeras će se u tome mjestu i u gradovima diljem Hrvatske održati završnica velikoga humanitarnog projekta Srce kornatsko. S riva i trgova većih gradova u zrak će biti pušteno na tisuće balona, ali ne i lampiona kao što su prvotno zamislili DVD Vodice i udruga “Srce kornatsko”.