Obersnel: Nije problem samo u Bernardiću

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel komentirao je stanje u SDP-u i predsjednika stranke Davora Bernardića.

“Djelomično sam već spomenuo ishodište problema kada sam govorio o napredovanju u stranci koje nije utemeljeno na odgovornom obavljanju posla za koji netko ima povjerenje birača ili koje nije utemeljeno na znanju i određenoj izvrsnosti članova u pojedinim područjima. Kada su osobna lobiranja važnija od razumijevanja socijaldemokracije i od istinske posvećenosti toj ideji, onda se dogodi da stranku predstavljaju ljudi koji teško mogu planirati, predlagati ili donositi nacionalne socijaldemokratske politike.

I ne samo to, još veći je problem što ne mogu utjeloviti poziciju otvorenog uključivog svjetonazora, jasno razlikovati moderna od nazadnih stremljenja, suprotstaviti se bez zadrške konzervativizmu i populizmu, o temama govoriti argumentirano i znalački, samopouzdano i jasno”, kazao je Obersnel u intervju Novom listu.

“Kao ilustraciju ovoga što govorim, podsjetit ću na čestitku koju je aktualni predsjednik SDP-a uputio Velimiru Bujancu u prigodi njegova vjenčanja. Takve stvari se ne rade. Bernardićevi statusi na društvenim mrežama sablažnjavali su javnost neko vrijeme, a onda se javnost navikla i to je, nažalost, postala slika predsjednika stranke. Ne može vođa oporbe premijera u Saboru pitati o gašenju neke Facebook stranice. Mislim, može, ali to onda odražava njegovu razinu razumijevanja problema u kojima se zemlja nalazi”, dodao je Obersnel.

“S druge strane, Bernardića je relativno nedavno podržao Glavni odbor stranke, Predsjedništvo mu je također još uvijek većinski naklonjeno, bar mi se tako čini. A to onda meni govori da nije problem samo u Bernardiću. Ideali i znanje, nekad su to bile vrijednosti u koje smo vjerovali baveći se političkim radom. Bilo bi dobro da se vratimo tim vrijednostima”, zaključio je Obersnel