Povezite se

Vijesti

Nuncij Lingua: Radit ću na jačanju jedinstva Crkve u Hrvatskoj i Petrova nasljednika

Objavljeno

-

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua predvodio je u nedjelju u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu euharistiju i poručio da će raditi na jačanju jedinstva Crkve u Hrvatskoj i Petrova nasljednika.

Uz znatno manji broj vjernika nego ranijih godina na Svetu nedjelju, u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu nadbiskup Lingua rekao je da proslava Svete nedjelje nije više proslava jednoga dana, te podsjetio da je ove godine program počeo 23. kolovoza, u spomen na sve poginule u ratovima i poraću.

Vjera hrvatskoga naroda i rimski pape oduvijek povezani, zadaća čvrstu vezu po mogućnosti i ojačati

“U sadašnjim okolnostima, u godini u kojoj je nova pandemija pogodila cijeli svijet, ova pobožnost Krvi Kristove poprima posebno značenje, zato vas pozivam da danas nadasve molimo za sve žrtve koronavirusa, za njihove obitelji, da se umnoži naša vjera u providnost Boga koji svoj narod ne napušta u trenutku kušnje”, istaknuo je apostolski nuncij, podsjetivši kako su vjera hrvatskoga naroda i rimski pape oduvijek povezani.

“Kao predstavnik Svetoga Oca imam zadatak nastaviti i po mogućnosti ojačati tu čvrstu vezu između Svete Stolice i Crkve ove zemlje, kako bi zadržala svoje duboke katoličke korijene i da i dalje raste bujno stablo vjere”, istaknuo je nadbiskup Lingua.

Obećao je da će svu svoju energiju uložiti kako bi radio na tome da jedinstvo i povjerenje između Crkve u Hrvatskoj i Petrova nasljednika sve više raste, zahvalivši svima na podršci.

Ludbreg, 6.9.2020 – Euharistijsko slavlje u Zavjetnoj kapeli Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u sklopu manifestacije “Dani ludbreške Svete nedjelje”. Na slici Miroslav Tuđman, Darko Horvat, Miroslav Škoro, Tomo Medved, Davor Dretar, Željko Reiner, Siniša Jenkač i Dubravko Bilić.
foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ua

Svetište Predragocjene Krvi Kristove – najčvršća veza Crkve i Hrvatskoga sabora

U ime Hrvatskoga sabora vjernicima se obratio izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner naglasivši da Svetište Predragocjene Krvi Kristove nije samo mjesto molitve i vjere, već i najčvršće veze između dviju institucija – Crkve i Hrvatskoga sabora. Rekao je i kako se može povući paralela sa situacijom kad se Hrvatski sabor još 1739. zavjetovao da će napraviti ovu zavjetnu kapelu povodom kuge koja je vladala u ovim krajevima.

“Mi smo sad izloženi jednoj drugoj pošasti, hvala Bogu neusporedivo blažoj, medicina je isto tako neusporedivo napredovala, ali postoji paralela između tih dviju pošasti. Svi zajedno možemo i protiv i ove pošasti, stvoriti način života koji će biti koliko-toliko normalan jer moramo držati gospodarstvo, obnoviti i napraviti balans između toga i onoga što nam treba, a to je zaštita zdravlja”, istaknuo je Reiner.

“Vjera nam daje snage da ne podlegnemo panici i nagovještanju katastrofe koje neki šire ali ni stavovima onih koji tvrde da bolest Covid-19 uopće ne postoji. Da se, kad se pronađe cjepivo, ne treba cijepiti, da su protuepidemijske mjere tek ograničavanje ljudskih sloboda i prava, a ne nastojanje da se sačuva zdravlje ljudi, onima koji šire teorije urote”, poručio je akademik Reiner.

Uputio je poziv za zajednički angažman Hrvatskoga sabora i Crkve na obnovi zajedništva hrvatskih građana, posebno kroz obnovu duha ljubavi, suosjećanja i konkretnim djelima iskazane solidarnosti sa svima, osobito najpotrebitijima u hrvatskome društvu.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Domovinskoga pokreta, Miroslav Škoro istaknuo je kako živimo u specifičnom vremenu, epidemiološki vrlo opasnom, zbog čega je na hodočašću ovoga puta mnogo manje vjernika.

“Na ovaj predstavnici Hrvatskoga sabora dolaze svake godine kako bi ispunili taj zavjet iz 18. stoljeća i drago mi je da sam danas ovdje. Sve što su činili naši stari u očuvanju tradicijskih vrijednosti, podržava Domovinski pokret, podržavam ja, učinit ćemo sve što možemo da opstanemo na ovim područjima i da i u budućnosti dolaze predstavnici Hrvatskoga sabora predstavljati ne samo Sabor, nego i cjelokupni hrvatski narod”, rekao je Škoro.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić naglasio je da su Varaždinska biskupija i Grad Ludbreg učinili sve kako bi vjernici na hodočašću bili što sigurniji, zato ove godine nije organizirana procesija ulicama grada.

Euharistijskom slavlju nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zatim ministar Darko Horvat, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Davor Dretar i Miroslav Tuđman, kao i predstavnici političkih stranaka, kulturnoga života i mnogi drugi uglednici.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije