NP Plitvička jezera nije upisan na UNESCO-ov popis ugrožene baštine

Odlukom UNESCO-ovog odbora za svjetsku baštinu, Nacionalni park Plitvička jezera nije upisan na Popis ugrožene svjetske baštine, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, navodeći kako u UNESCO-u drže da iznimna univerzalna vrijednost Plitvica još nije ugrožena prekomjernom izgradnjom turističkih objekata i velikim brojem posjetitelja, ali ne poduzmu li se hitne mjere, može negativno utjecati na vrijednosti nacionalnog parka.

“Sukladno najavi Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odlukom UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu na 41. zasjedanju u Krakovu, Nacionalni park Plitvička jezera nije upisan na Popis ugrožene svjetske baštine. U Odluci je navedeno kako iznimna univerzalna vrijednost NP Plitvičkih jezera još nije narušena, ali ako se ne poduzmu hitne mjere, prekomjerna izgradnja turističkih objekata, pritisak izazvan velikim brojem posjetitelja i neadekvatno riješen sustav vodoopskrbe i odvodnje mogli bi nepovratno negativno utjecati na vrijednosti nacionalnog parka”, ističu iz Ministarstva u priopćenju.

UNESCO podržava mjere očuvanja područja nacionalnog parka

Dodaju kako je UNESCO podržao mjere i aktivnosti koje su poduzete, poput osnivanja Operativne radne skupine, donošenja Akcijskog plana i izrade Plana upravljanja u sklopu kojeg se radi i Plan upravljanja posjetiteljima, kao i potvrdilo spremnost institucija Republike Hrvatske za rješavanje pitanja vezanih za očuvanje područja nacionalnog parka.

Zasjedanje UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu trajalo je od 2. do 12. srpnja, a zadnjeg dana potvrđene su sve odluke koje su donesene na zasjedanju, između ostaloga i za Plitvice, zaključuju u Ministarstvu.