Povezite se

Vijesti

NP Plitvice ispričale se za ponašanje svojih djelatnika: Nema rasizma na Plitvičkim jezerima

Objavljeno

-

Ilustracija/Izvor: Nacionalno

Uprava Plitvica u srijedu je najoštrije osudila neprimjereno ponašanje svojih djelatnika  prema dvjema posjetiteljica koji su sumnjičili za džeparenje i glasno pozivali posjetitelje da čuvaju svoje stvari, a one su zbog tamnije boje kože tu lažnu osudu doživjele kao rasistički napad.

Kako one prepričavaju na društvenim mrežama djelatnik Plitvica je posjetiteljima pred njima vikao  “čuvajte novčanike, njih dvije su profesionalne kriminalke, ovo su lopovi“.

Kasnije je posjetiteljica na društvenim mrežama napisale da se zove Ivana, da je iz Slavonskog Broda, i da razlikuje samo po tome što joj je koža „tamnija“ i dodaje: „Čitate o Afroamerikancima u Americi, a što je ovo nego čisti rasizam“.

Dodala je kako se nakon prvog djelatnika prema njoj i njezinoj sestri jednako neprimjereno i bez namjere da se ispriča ponašao i rendžer koji je došao naknadno. Bio je  „nepristojan i nije želio dati podatke čovjeka koji nas je napao, ni broj telefona ravnatelja“.

APELIRAM NA SVE MOJE FB DA OVO PROCITATE I PODJELITE i molim da zamolite svoje prijatelje da dijele jer nam novine ne…

Objavljuje Marijana KaranfilovskaPonedjeljak, 8. lipnja 2020.

Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević u izjavi za Hinu nije poricao događaj te je najavio da će obojica njihovih djelatnika biti sankcionirani zbog neprimjerenog ponašanja.

Tomislav Kovačević/Ravnatelj NP Plitvička jezera/Izvor:Facebook

„U ime Nacionalnog parka Plitvička jezera izražavamo duboko žaljenje i incident najoštrije osuđujemo. U telefonskom razgovoru ispričao sam se gošćama i izrazio duboko žaljenje zbog neugodnosti kojima su bile izložene. Napominjem da postupanje i ponašanje djelatnika u konkretnoj situaciji nije obrazac ponašanja u Nacionalnom parku Plitvička jezera“, rekao je Kovačević.

Bez želje da umanji značaj tog incidenta, Kovačević je objasnio da su upravo tog dana imali pritužbe nekih gostiju da im je ukraden novčanik, da problem džeparenja postoji na mjestima gdje je puno ljudi, da je do verbalnog incidenta došlo jer je djelatnik htio zaštititi posjetitelje, te da su naslovi „rasizam na Plitvičkim jezerima“ pretjerani, neprimjereni i štetni“.

Ličko senjska policija nije dobila dojavu o događaju.

Nacionalno/Hina

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije