Novosti na sudu: Pet ročišta sa zahtjevima od 400.000 kuna odštete

Srpsko narodno vijeće (SNV) kao izdavača tjednika Novosti do početka studenog očekuje čak pet ročišta u sporovima u kojima ih tuže poduzetnik Nenad Bakić, glumac Božidar Alić, novinari Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković, bivši v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i u posebnom sporu njegova supruga Adrijana Kovačić koji ukupno na temelju naknade štete zbog objavljenih tekstova u Novostima traže isplatu više od 400.000 kuna.

Osim tih ročišta, od 18. rujna do 7. studenoga, na više sudova, kako se doznaje, još nisu najavljene rasprave u još dva spora koja su pokrenuli Božidar Alić i spisateljica Tanja Belobrajdić koji, pak, na temelju povrede osobnosti u tekstovima u Novostima naslovljenima “Kinder ustaše” i “Kolac balade” potražuju svaki po 50.000 kuna.

Osim navedenih, SNV je zbog teksta u Novostima pod naslovom “Suicid iz zasjede” tužila i Mirjana Hrga,čiji su odvjetnici na nedavno održanom ročištu ponovili da ne odustaju od tužbenog zahtjeva i naknade štete zbog povrede osobnosti i duševne boli u iznosu od 40.000 kuna.

U redakciji Novosti navode da nedavno podnesene tužbe protiv izdavača tog kritičkog manjinskog tjednika, među ostalim, “imaju funkciju pritiska na novinarke i novinare tjednika te ograničavanja slobode medija u cjelini”.

Osim toga, istaknuli su i da se “atmosfera institucionalnih (tužbe) i izvaninstitucionalnih pritisaka – poput nedavnog paljenja primjerka Novosti – negativno održava na rad svih medija u Hrvatskoj, a posebno onih koji njeguju kritičko novinarstvo, bez obzira na to jesu li “manjinski” ili “većinski”.

“Ročišta su koncentrirana u isti period jer su i tužbe uglavnom stizale u istom periodu. Val tužbi krenuo je s usponom radikalno desnog Karamarkovog HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića, kada kulminira fašizacija hrvatskog društva”, kazao je Hini glavni urednik Novosti Nikola Bajto, koji većinu tužbi smatra neutemeljenima.

“Sve to su oblici pritisaka i zastrašivanja. Oni nas, međutim, samo motiviraju da nastavimo raditi svoj posao, a motivira nas i činjenica da važnost tog posla prepoznaje sve veći broj ljudi i da naša publika raste”, ističe Bajto dodajući kako Novosti očekuju potporu strukovnih organizacija, drugih novinara, ali i čitatelja.

“Upoznali smo nedavno s tim tužbama Hrvatsko novinarsko društvo, krovnu strukovnu organizaciju koja je i inače reagirala na pritiske kojima smo kao medij izloženi i time stala u zaštitu novinarstva. Dobili smo u više prilika i potporu najvažnijih međunarodnih novinarskih organizacija, kao i medijskih stručnjaka i profesionalnih novinara iz Hrvatske i regije”, ističe.

“Klub zastupnika nacionalnih manjina, kao i Savjet za nacionalne manjine, usprotivili su se pozivima da se naš list prestane financirati. Najviše nam znači potpora čitatelja i, naravno, kolega iz drugih medija, koji o svemu tome pišu naprosto zato što pošteno obavljaju svoj novinarski posao”, zaključio je Bajto.