Novo poskupljenje? Cijena namirnice koju skoro svi koristimo ide i 20 posto gore

Izvor: ILustracija/Dražen Prša

Cijene raznih vrsta tjestenine uskoro bi se mogle povećati za 20 posto. Potrošači će morati dublje posegnuti u džep žele li kupiti tjesteninu, a razlog je ovogodišnja loša žetva durum pšenice.

Naime, u proizvodnji tjestenine koristi se durum pšenica. U cijeloj Europi cijena durum pšenice porasla je do 20 posto u kratkom vremenskom razdoblju i nastavit će rasti, prenosi Agrarheute.com, portal koji je specijaliziran za stanje na tržištu prehrane.

Prema informacijama Međunarodnog vijeća za žitarice, očekuje se da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižoj razini u 22 godine. To će posljedično gurnuti zalihe na novu najnižu razinu u tri desetljeća, piše Fenix magazin.

Razlog poskupljenja je loša žetva uzrokovana sušom u Kanadi, najvećem izvozniku durum pšenice, te vremenskim nepogodama u Europi.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta Nielsen, maloprodajne cijene tjestenine kao što su fusili, špageti i penne porasle su za oko dvanaest posto u Europi i za osam posto u SAD-u. Očekuju se daljnja povećanja cijena.

U talijanskoj Bologni tona durum pšenice stoji 412 eura, to odgovara 70 eura ili 20 posto više nego u srpnju.

U La Palliceu u Francuskoj, tona durum pšenice trenutačno se naplaćuje po 415 eura, što je povećanje cijene od 55 eura u odnosu na mjesec srpanj.