Povezite se

Vijesti

Novo (ne)normalno: Život u Wuhanu nakon koronavirusa

Objavljeno

-

EPA/ROMAN PILIPEY

Dva tjedna nakon prvog popuštanja mjera izolacije u Wuhanu, izvorištu pandemije koronavirusa, život je još daleko od normalnog. Barikade postavljene oko stambenih zgrada i čak cijelih ulica nisu još uklonjene.

Ljudi nose zaštitne maske i kamo god da dođu mjeri im se tjelesna temperatura.

Škole su i dalje zatvorene, ali plave barikade koje su postavljene duž ulica i priječile su ulazak u trgovine sada su otvorene i propuštaju kupce.

Kao i prije, članovi lokalnih odbora civilne zaštite strogo kontroliraju ulaske u stambene četvrti, pomno prateći kretanja sugrađana.

Kada je izolacija prije dva tjedna nešto ublažena, to je protumačeno kao znak da Kina ima epidemiju pod kontrolom.

Sada svijet u tom gradu s 11 milijuna stanovnika  može vidjeti kako bi mogao izgledati život nakon pandemije.

Ukratko, virus još diktira uvjete života. A strah od virusa u gradu jako je izražen, jer se odatle počeo širiti svijetom i regija je bila najteže pogođena u Kini.

“Još uvijek ne idem van jesti ili u kupovinu”, rekla je 25-godišnja studentica Zhu. Ona studira u Sjedinjenim Državama, ali je morala ostati u Wuhanu u koji se vratila u povodu kineske nove godine. “Radije kupujem odjeću ili druge potrepštine putem interneta”.

Srećom, može nastaviti studij dok je kod kuće. Sveučilište Stony Brook u državi New Yorku, na kojem studira poslovnu ekonomiju, prebacio se online. “Nije tako loše ako ne izlazim”, kazala je. “A kada iziđem nastojim izbjegavati druge ljude i ne razgovaram s njima izbliza”.

Zeleni status

Kad iziđe iz stana, mjere joj temperaturu i mora pokazati zeleni kod u zdravstvenoj aplikaciji koju je Kina uvela u cijeloj zemlji.

Zeleni status znači da je zdrava i da nije bila u kontaktu sa zaraženima.

“Nosim masku i rukavice”, kaže. “Kad se vratim kući, operem ruke i pažljivo dezinficiram pametni telefon alkoholom”.

Strah od drugog vala zaraze u Kini je golem, ali za sada broj novih slučajeva nije porastao otkako je karantena u Wuhanu i široj pokrajini Hubei ublažena.

Mjere opreza ostaju i dalje na snazi, vlasti interveniraju čim se prijavi novi slučaj i izoliraju kontakte kako bi širenje zaraze bilo pod kontrolom.

Svi koji se vraćaju na radna mjesta moraju prvo biti testirani na novi koronavirus. U Wuhanu ih se provodi 50.000 na dan.

Mnogi gradovi u Kini uveli su obvezan liječnički pregled i izolaciju za ljude koji stignu iz drugih krajeva. Glavni grad Peking posebice je strog i još nije dopustio letove iz inozemstva.

Najveća opasnost su tzv. uvezeni slučajevi, kineski državljani koji se vraćaju iz Europe, SAD-a ili Rusije. Za strance granica je još čvršće zatvorena nego obično.

Korekcija podataka

Kriza prijeti s ruske granice na sjeveroistoku. Mnogi kineski državljani koji su zapeli u Rusiji ne mogu dobiti mjesto na nekom od rijetkih letova kući, pa umjesto toga lete u istočni ruski grad Vladivostok odakle imaju još dva sata autobusom do kineske granice.

Ali dužnosnici upozoravaju da je 20 posto tih putnika zaraženo koronavirusom. Privremena bolnica sa 600 kreveta gradi se u kineskom pograničnom gradu Suifenheu.

Više u unutrašnjosti, u Harbinu, 18 dužnosnika kažnjeno je zbog nemara nakon što se utvrdilo da je jedna Kineskinja koja se vratila iz SAD-a zarazila najmanje 50 ljudi.

Posjetitelji i vozila koji dolaze iz drugih krajeva više ne smiju ulaziti u stambene četvrti Harbina, a 14 gradskih četvrti uvelo je policijski sat.

Kinesko ministarstvo zdravlja zadnjih dana prijavljuje samo nekoliko lokalnih infekcija u cijeloj zemlji i sve manje uvezenih slučajeva. Ali postoje sumnje u istinitost tih podataka.

Wuhan je prošli tjedan korigirao statistike naviše i 1290 smrtnih slučajeva podigao na 3896.

Dužnosnici su okrivili “zakasnjela, zagubljena i pogrešna izvješća”, objašnjavajući da su mnogi umrli kod kuće jer su bolnice bile preopterećene.

Kineske službene statistike, po kojima je sada 83.000 potvrđenih slučajeva zaraze i 4632 umrlih, vjerojatno izostavljaju puno slučajeva, premda je jedan strani promatrač rekao za dpa da vjeruju u službeni trend.

Primjerene mjere

Svih 13 okruga u Wuhanu službeno su kvalificirani kao nisko-riskantni i na ulicama se može vidjeti sve više automobila i ljudi.

„U supermarketu je prilično normalno”, rekao je trener Wang Tianchen, dodajući da su tržnica s povrćem i njegova teretana i dalje zatvoreni.

Taj 45-godišnjak preživio je zarazu koronavirusom, ali njegova punica nije. Kaže da se ne boji da će se ponovno zaraziti, ali kada se vrati kući, jaknu poprska alkoholom kako bi je dezinficirao i objesi je vani da se prozrači.

Wang, kao i mnogi drugi u Kini, smatra da postojeće stroge mjere borbe protiv virusa uopće nisu pretjerane.

“Nije prestrogo, zapravo je primjereno. Tako bi trebalo biti i dalje”, rekao je.

I dok neki govore o “novom normalnom” ili čak “novom nenormalnom”, on kaže: “U tranziciji smo s nenormalnog na normalno”.

(Hina)

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Župan Milinović se dobro oporavlja od pada s motocikla na Grobniku

Published

on

Darko Milinović/Izvor: Lika online

Ličko-senjski župan Darko Milinović ozlijedio se u nedjelju u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku, te se nalazi u riječkoj klinci zbog prijeloma ključne kosti i više nagnječenja, ali se dobro oporavlja, potvrdili su Hini u kabinetu župana u Gospiću.

„Službenu izjavu nemam, ali čula sam se jutros sa županom i dobro je“, rekla je u ponedjeljak Josipa Ojurović Čačić iz županijskog Odsjeka za protokol i informiranje.

Kako je javio Novi list, nesreća se dogodila u zavoju poznatom kao “jedinica” u koji je Milinović navodno ušao brzinom većom od 200 kilometara na sat.

U Centru 192 u Rijeci rekli su Hini da taj događaj nemaju evidentiran, da se očevid nije radio, bez obzira na ozljede, jer da se ne radi o površini javnog prometa, nego o prostoru Automotodroma gdje se vozi na vlastitu odgovornost.

Zbog zabrane okupljanja zbog pandemije covida-19, jučer je na Grobniku bio prvi susret motociklista nakon dužeg vremena.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakva je procedura?

Published

on

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju.

“Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog”, rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.

„Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj“, rekao je Kufner u emisiji „U mreži Prvog“.

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. „Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke, kazao je.

Metelko – Zgombić: Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

„Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

” Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam, rekla je državna tajnica.

Hina


Ucitavanje vijesti

Najčitanije