Novinarka Jerusalem Posta lagala o izjavi predsjednice Grabar Kitarović

AppleMark

Novinarka ‘Jerusalem Posta’ Greer Fay Cashman, koja je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović pripisala izjavu o tome da u BiH vlada militantni islam, što je proizvelo lavinu osuda u toj zemlji, odgovorila je na upit N1 televizije o spornoj, navodnoj izjavi.

“Predsjednica Hrvatske nije govorila o Iranu. Spomenula je Iran samo jednom, i to isključivo u kontekstu migranata koji se pretvaraju da su izbjeglice i koji su u nekim slučajevima povezani s kriminalnim elementima. Ona NIJE spominjala vladu BiH, a njena izjava o povezanosti Irana i terorista odnosila se SAMO na neke od migranata koji su dospjeli u Bosnu i Hercegovinu”, navela je Greer Fay Cashman u odgovoru za N1.

Ranije je izjavu, koja je u susjednoj BiH izazvala mnoge oštre reakije, demantirala i hrvatska predsjednica.

“Nisam to rekla. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na pressicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU.

Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dviju press konferencija”, kazala je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Nacionalno/D.Prša/N1.