Novim zakonom do suvremenog strukovnog obrazovanja, kadra i menadžmenta povezanog s tržištem rada

Vlado Prskalo/FaH

Novim Zakonom o strukovnom obrazovanju, koji je pred izglasavanjem u Hrvatskom saboru, uredit će se sustav srednjoškolskog strukovnog obrazovanja i omogućiti mladima da steknu obrazovanje koje će ispuniti potrebe hrvatskog gospodarstva, rekao je u srijedu u Vukovaru pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo na sastanku s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, ravnateljima strukovnih srednjih škola i drugim dionicima sustava strukovnog obrazovanja.

“Donosimo novu paradigmu u strukovnom obrazovanju, želimo školovati mlade za tržište rada”, naglasio je Prskalo dodavši da je trenutačno na Zavodu za zapošljavanje 196 tisuća nezaposlenih, a s druge je strane Vlada prije nekoliko dana donijela odluku o uvozu radne snage, odnosno uvozu 32 tisuće osoba spremnih za posao.

“Želimo mijenjati debalans između školovanja i potreba tržišta rada, novim zakonom želimo promijeniti strukovne škole, osuvremeniti znanja nastavnika i cijeli menadžment u školama prilagoditi da bude povezan s tržištem rada”, rekao je Prskalo

Dodao je da se kroz pripremu zakona stekao i uvid u “kompletnu krvnu sliku svih škola u Hrvatskoj” te će se uskoro akcijskim planom odrediti s kojim će se mjerama ići odmah, a kojima za godinu ili četiri godine.

Prioritetnim je ocijenjeno pet sektora i to poljoprivreda, strojarstvo, zdravstvo, elektrotehnika i IT tehnologija, a prilagodbe u strukovnom školovanju za te sektore planiraju se financirati i europskim novcem.

I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je prioritetnim školovanje mladih za potrebe gospodarstva ocijenivši da strukovne škole na području županije čine kvalitetnu podlogu za reformu pri čemu je istaknuo potrebe za školovanim kadrom u drvnoj tehnologiji, poljoprivredi, energetici i računarstvu. (H)