Novim modelima školovanja i praksom do kvalitetnijeg strukovnog obrazovanja

Fotografija: HGK

Zaštitna radionica Tekop Nova, Ustanova za zapošljavanje osoba s invaliditetom, pokrenula je suradnju sa Strukovnom školom Pula u sklopu koje će zajedničkim snagama raditi na modelu školovanja za zanimanje konfekcionar, dok će učenicima pulske Škole za odgoj i obrazovanje koji se školuju za zanimanje pomoćni konfekcionar omogućiti obavljanje prakse u Zaštitnoj radionici.

Radi se o jedinoj ustanovi ove vrste u Istarskoj županiji i jednoj od rijetkih u cijeloj Hrvatskoj.

Tekop Nova iz Pule zapošljava 30 radnika, među kojima 17 osoba s invaliditetom. U Zaštitnoj radionici proizvodi se radna i zaštitna odjeća za prerađivačku industriju, turizam i ugostiteljstvo, predškolske i školske ustanove te medicinsko osoblje. Posebice je vrijedan dio proizvodnog programa i izrada stiliziranih istarskih narodnih nošnji, prepoznatljivih i prisutnih na mnogim mjestima u turizmu, kulturno-umjetničkim društvima, školama, kao i u ponudi suvenira.

Uz brigu o vlastitim kadrovima i vrijedan proizvodni program, Tekop Nova vodi brigu i o budućim kadrovima u ovom proizvodnom segmentu. S tim ciljem, pokrenuta je i suradnja s pulskom Strukovnom školom i Školom za odgoj i obrazovanje.

“Zaštitna radionica Tekop Nova je svojim radom pridonijela osvješćivanju potrebe za većim uključivanjem osoba s invaliditetom u procese rada, a važan nastavak djelovanja predstavlja i suradnja sa sektorom obrazovanja. Njezin jedinstven proizvodni program pobuđuje sve veći interes kupaca za proizvode s dodanom vrijednošću, a na temelju uspješne suradnje i postignutih rezultata postala je i dobrovoljna članica HGK“, rekla je predsjednica ŽK HGK Pula, Jasna Jaklin Majetić.

Ova ustanova već je prethodno realizirala nekoliko uspješnih suradnji s HGK Županijskom komorom Pula, u obliku prezentacija proizvoda Tekop Nove na izložbama i sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu te zajedničkom organizacijom poslovnih susreta, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore.