Novi veleposlanici: Evo tko će biti novi veleposlanici u Italiji, Njemačkoj, Britaniji, SAD-u…

Izvor: D.Prša

20-ak hrvatski veleposlanika, zbog isteka mandata, zamijenit će nove kolege. Tako će Jasen Mesić predstavljati Hrvatsku u Rimu, a u Njemačku ide dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko.

Jedan od koraka pri imenovanju novog veleposlanika je pristanak zemlje u koju se veleposlanik šalje. Tako je već službeni London poslao dokumet u kojem kaže kako se slaže s prijedlogom Hrvatske da Igor Pokaz bude imenovan novim veleposlanikom u Velikoj Britaniji otkuda nakon gotovo pet godina odlazi Ivan Grdešić.
Pokaz, koji se iz privatnih razloga povukao s dužnosti veleposlanika RH u Rusiji 2015. tako se vraća u diplomaciju, piše Večernji list.

Pjer Šimunović, zamijenit će Joška Para u Washingtonu. Već je razriješen i dosadašnji veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein, još jedan čije imenovanje i rad nije u dijelu javnosti i političara bio dobro ocijenjen. No i on je, usprkos kritikama, dočekao kraj mandata.

Dužnosti su razriješeni i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić, potom veleposlanici iz Finske, Slovačke i Maroka, no novi kandidati još nisu prošli sve potrebne korake u imenovanju.