Novi udarac moćniku: Weinstein isključen iz Akademije filmskih umjetnosti

Izvor: Twitter

Akademija filmskih umjetnosti isključila je producenta Harveya Weinsteina u subotu, nakon optužbi da je seksualno uznemiravao ili napadao mnogobrojne žene u zadnja tri desetljeća, poručivši da “seksualnom predatorstvu i njegovu ignoriranju nema mjesta u našem društvu”.

Akademija, koja dodjeljuje najutjecajniju filmsku nagradu Oscar, u izjavi kaže da je 54-člano tijelo “glasovalo i više od potrebne dvotrećinske većine da se odmah isključi iz Akademije” zadavši tako oštar udarac holivudskom moćniku. Weinsteinova predstavnica za javnost nije komentirala tu odluku, navodi Reuters.

Isključenje iz najvažnije svjetske organizacije filmske industrije uslijedilo je nakon optužbi u kojima su mnogobrojne žene tvrdile da ih je seksualno uznemiravao u incidentima 80-ih godina, a tri žene optužuju ga za silovanje. Weinstein, 65, opovrgava da je ikad imao seksualne odnose bez pristanka. Za poznatog producenta, koji je komercijalni i umjetnički uspjeh stekao niskobudžetnim nezavisnim filmovima, isključenje iz Akademije zadnji je u nizu udaraca, ovaj put i profesionalni i privatni.

U objavi o njegovu izbacivanju, Akademija je upozorila na veći cilj: “Na ovaj način ne želimo se samo odvojiti od osobe koja ne zaslužuje poštovanje svojih kolega, nego i poslati poruku da je prošlo doba samovoljnog ignoriranja i sramotnog suučesništva u seksualnom predatorstvu i uznemiravanju na radnom mjestu u našoj industriji”, ističe Akademija.

Među ostalima protiv njega optužbe je iznijela glumica Gwyneth Paltrow, koja je za New York Times rekla da ju je seksualno uznemiravao prije više od 20 godina te glumica i redateljica Angelina Jolie koja je listu rekla da je imala “loše iskustvo s Harveyem Weinsteinom u svojoj mladosti, a posljedica toga bila je da nikada više nije s njim radila”, kazala je.