Novi udar na vozače, od ponoći skočile cijene goriva

Izvor: Pixabay

Vozače su i ovog utoraka dočekale više cijene goriva – benzin u prosjeku plaćaju 12 lipa više po litri u odnosu na prošli tjedan, a dizel 16 lipa više. U posljednja tri tjedna, od kada je probijena psihološka granica od 10 kuna za benzinska goriva, spremnik od 50 litara benzina skuplji je za oko 20 kuna, a dizela za oko 16.

Cijene goriva od ponoći su ponovno porasle. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina danas iznosi 10,54 kune i veća je za 12 lipa u odnosu na prošli tjedan, dok je dizel praktički probio granicu od 10 kuna – prosječna cijena je 9,98 kuna dok je prošlog utorka bila 9,82 kune.

Litra Eurosupera 95 od danas je na većini benzinskih postaja 10,37 kuna na koliko su je, primjerice, postavili Ina, Crodux i Lukoil. Na Tifonovim za EVO Eurosuper 95 treba izdvojiti 10,43 kune, a na Petrolovim je 10,36 kuna.

Dizel je pak kod većine distributera naftnih derivata probio granicu od 10 kuna ili samo što nije.

Razlog ovakvom rastu cijena koji nije zabilježen već četiri godine je poskupljenje nafte na svjetskom tržištu koja je na najvišoj razini od studenog 2014.

Naime, na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,5 posto, na 79,05 dolara, a u jednom se trenutku, prvi put od studenoga 2014. godine, probila i iznad 80 dolara. Cijena nafte u porastu je šest tjedana za redom, a posljedica je to, tumače stručnjaci, oštrog pada proizvodnje u Venezueli, jačanja globalne potražnje i najave ponovnog uvođenja sankcija Iranu od strane SAD-a. Analitičari Barclaysa očekuju da će prosječna cijena barela u Londonu ove godine iznositi 70 dolara, a iduće 65 dolara. To je sedam, odnosno pet dolara više nego što su procjenjivali do sada.

S obzirom da trošarine i PDV koji su prihod države čine više od polovice strukture cijene goriva, u slučaju daljnjeg rasta cijena što bi za sobom moglo povući i val poskupljenja, Vlada ima mogućnosti intervencije, kako bi to spriječila.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u ponedjeljak kako u ovom trenutku kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu ne odstupa značajnije od onoga što je originalno predviđeno u kalkulacijama za proračun i projekcijama za ovu godinu, podsjeća Dnevnik.hr.