Novi udar na kućni budžet: Opet rastu cijene hrane, pića i duhana. No ne poskupljuje samo to

Inflacija je u Hrvatskoj nastavila usporavati i u lipnju, ali rast cijena u kategoriji hrane i pića i duhana ponovo ubrzava. Uz to, prema usporedivoj metodi za sve članice eurozone, Hrvatska ima treću najveću stopu inflacije, to su najvažniji podaci iz jučerašnjih objava Državnog zavoda za statistiku (DSZ) i Eurostata o prvim procjenama inflacije za lipanj, piše Novi list.

DZS je objavio procjenu da su potrošačke cijene u lipnju ove godine bile 7,7 posto veće nego lani, što znači da inflacija i dalje usporava, i to najvećim dijelom zbog pada cijena energije od 3,3 posto.

Poskupile i cijene usluga

Iako je to sedmi mjesec u kojem se ublažava inflacijski udar, u Hrvatskoj su cijene u skupini hrane, piće i duhana rasle 13,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To znači da u kategoriji hrane cijene rastu gotovo dvostruko većim stopama od prosječne inflacije. Hrana je u lipnju u odnosu na svibanj poskupjela u prosjeku 1,4 posto, što je veći rast nego mjesec dana ranije, pa se poskupljenje hrane očito ubrzava kako se približava vrhunac turističke sezone.

Cijene usluga porasle su u odnosu na svibanj za 1,2 posto. U prvoj polovici ove godine potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su veće za deset posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I Eurostat je jučer objavio podatke o inflaciji mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) za članice eurozone i Hrvatska se nalazi pri samom vrhu po jačini inflacije, a i među onim je zemljama u kojima inflacijski stisak najsporije popušta.

U lipnju je prosječna inflacija u eurozoni bila 5,5 posto, i to je najniža stopa inflacije u eurozoni od siječnja 2020. godine. Prema istoj metodologiji inflacija je u Hrvatskoj bila 8,3 posto, a kako je ista stopa bila i u svibnju, Eurostatova računica pokazuje, za razliku od one koju je ponudio DZS, da inflacija u Hrvatskoj u lipnju nije usporavala, nego je stagnirala.

Uz to, Eurostatovi podaci govore da je u lipnju ove godine Hrvatska imala i veći rast cijena na mjesečnoj razini, 1,6 posto, što je najviše u posljednjih godinu dana, odnosno od lipnja 2022. godine.

Veća inflacija u samo dvije članice

U lipnju se Hrvatska po visini inflacije našla na trećem mjestu među članicama eurozone i veću inflaciju imaju jedino Slovačka i Estonija.

Slovačka je jedina članica eurozone koja ima dvoznamenkastu inflaciju, 11,3 posto, dok je na drugom mjestu Estonija s devet, no ta je baltička zemlja još lani bilježila stope inflacije iznad 20 posto.

Hrvatska koja je proteklih godinu dana bila otprilike na sredini među članicama EU-a po visini stope inflacije, sada se nalazi pri vrhu, što znači da je ublažavanje inflacije u Hrvatskoj sporije.

Na drugoj strani, onoj gdje su države članice eurozone s najnižom inflacijom na godišnjoj razini su Luksemburg, Španjolska i Belgija.

U Luksemburgu su cijene u lipnju ove godine bile u prosjeku tek jedan posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, a u Španjolskoj i Belgiji 1,6 posto.

U Sloveniji je inflacija u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine bila 6,6 posto, a u Italiji 6,7 posto, što znači da te dvije zemlje imaju za 20 posto nižu stopu inflacije od Hrvatske.