Novi slučaj ospica u RH – stjuardesa Croatia Airlinesa

Nakon što je u utorak službeno potvrđeno da je u Dubrovniku hospitaliziran muškarac obolio od ospica, u srijedu je zabilježen novi slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj. Riječ je o stjuardesi Croatia Airlinesa koja je primljena na liječničku obradu sa simptomima ospica, a HZJZ o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju.

Rječ je o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete, a moguće je da se zarazila ospicama na radnom mjestu, u zrakoplovu od nekog od putnika ili pak u inozemstvu, piše vecernji.hr, prema čijim je informacijama stjuardesa nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu.

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan kaže da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi u njemu.

U CA su odmah nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama poslali svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze. Tako se kabinsko osoblje podsjeća na pridržavanje uobičajenih mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti – pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na pojavu simptoma takvih bolesti.

Odjel opskrbe zrakoplova Croatia Airlinesa pritom će u svaki zrakoplov dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke. Ured za upravljanje krizama i izvanrednim situacijama CA svojim zaposlenicima objasnio je da se ospice prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima.

Ospice, podsjetimo, počinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje od četiri do sedam dana.

Moguća epidemija Unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano je prisutna, navodi se u obavijesti, a time i mogućnost nastanka epidemije jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano. Letačko osoblje upozorava se da je, ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraznom osobom, velika vjerojatnost da će se zaraziti pa postoji mogućnost prijenosa infekcije nakon povratka u Hrvatsku.