Novi porezi: Evo za koliko će točno poskupjeti alkohol, cigarete, korištenje mobitela…

Iako neslužbeno, već sada se može predpostaviti da će Vlada uvesti nove poreze, to to počevši od alkohola, cigareta, igara na sreću te korištenje mobitela.

Umjesto 72.8 milijardi kuna, građani bi od iduće godine, prema prijedlogu ministra zdravlja Milana Kujundžića, godišnje trebali plaćati tri milijarde kuna više poreza. Takvo povećanje proizvelo bi porezni udar kakav bi se dogodio kad bi PDV narastao s 25 na 27 posto.

Stručnjaci su upozorili kako će novi porezi biti deset puta veći udar nego porez na nekretnine od kojeg je Vlada, nakon pobune u javnosti, odustala. Novi nameti trebali bi poslužiti da se skupi novac za zdravstvo koje je u teškoj financijskoj situaciji.

“Već šest mjeseci pozivam sve na dijalog i nuđenje mogućeg rješenja kao modela koji najmanje dotiče većinu građana kad je standard u pitanju, a riješio bi probleme u zdravstvu. Pitajte udruge oboljelih što misle o tome, ljude koji čekaju skupe lijekove.

Kad obolimo, svi želimo najbolje liječenje i najskuplje lijekove, što je razumljivo. Na kraju, ovo je i preventivno po pitanju alkohola, cigareta i kocke, manje će biti potrebe za liječenje bolesti koje izazivaju”, rekao je ministar Kujundžić.

Novi porez na cigarete donio bi poskupljenje od tri kune po kutiji cigareta, a time bi se skupila 1.1 milijarda kuna, s obzirom da se procjenjuje kako 33 posto ljudi puši kutiju cigareta na dan.

S po deset kuna od svake boce žestokog pića namaknulo bi se najmanje sto milijuna kuna. Naime, godišnje se u Hrvatskoj popije deset do 12 milijuna boca.

Vlada planira od igara na sreću zaraditi još milijardu kuna, 10-postotnim nametom na godišnji promet težak 10 milijardi kuna.

Od alkohola se danas prikupi 257 milijuna kuna trošarina, stoga nije najjasnije gdje se planira dobiti dodatnih 100-150 milijuna kuna, a da cijena alkohola ne postane vrlo visoka.

Sam cigarete mogle bi biti glavni izvor mogućeg novog poreze – od njih se godišnje prikupi 14.47 milijardi kuna trošarina, a tu je i telefoniranje mobitelima, na što odlazi otprilike 4.4 milijarde kuna.

Ministar procjenjuje da bi mobilne usluge mogle poskupjeti dest posto, za dodatnih 550-600 milijuna kuna. No, računa Večernji, za takvu uštedu cijene mobilnih usluga trebali bi rasti čak 15 posto ili bi poret uključivao i internet.

Službene reakcije iz Banskih dvora nema, no neslužbeno se doznaje kako na Markovu trgu nisu upućeni u računicu ministra Kujundžića o povećanju poreza te čekaju njegove planove za smanjenje rashoda.

“HNS će biti i apsolutno jest protiv bilo kakvih novih poreznih nameta na mobitele. Poreze na alkohol, kocku i duhan, što spada u porez na luksuz, podržavamo, no mobitelima ovdje nema mjesta”, rekao je zastupnik te stranke Stjepan Čuraj.

Na najave o većem porezu na telefoniranje mobitelima jučer je reagirao i Tele2. Smatraju kako bi opterećenje mobilnih operatora trebalo smanjivati jer je Hrvatska trenutno na začelju po ulaganjima u infrastrukturu.

“Iz dostupnih izjava nije jasno što bi se to točno oporezivalo te se nadamo da se, ustvari, radi o nesmotrenoj izjavi koja neće dovesti do promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju”, navode u Tele2.

“Svako novo opterećenje zaustavit će planirane investicije i usporiti dolazak najnaprednijih usluga do krajnjih korisnika, a time i razvoj digitalne Hrvatske”, kažu u VIP-u i Hrvatskom telekomu.

Kako procjenjuje HZZO, 33 posto građana puši kutiju cigareta dnevno. Kutija bi poskupjela za tri kune, odnosno oko 15 posto. Boca žestokog pića poskupjela bi za 10 kuna, dok bi na igre na sreću uveli deset posto poreza