Novi napad u Španjolskoj, sedam osoba ozlijeđeno, napadači ubijeni

Na šetalištu španjolskog turističkoga gradića Cambrilsa oko 1 sat poslije ponoći dogodio se novi napad automobilom marke Audi A3. Sedam je osoba ozlijeđeno, a policija je ubila četiri napadača.

Automobil se pojavio na šetalištu gazeći prolaznike, slično napadu koji se nekoliko sati prije dogodio u 100 kilometara udaljenoj Barceloni. U vozilu je bilo pet osoba. Uslijedila je pucnjava u kojoj je policija ubila četiri osobe, a jednu ranila. Ranjeni je umro nekoliko sati poslije. U napadu je ozlijeđeno šest civila i jedan policajac. Jedna osoba u teškom je stanju.

Napadači su imali lažne pojaseve s eksplozivom.

Policija je objavila da je jutros uhitila i trećeg osumnjičenog za napade u Barceloni i Cambrilsu. Uhićen je stotinjak kilometara sjeverno od Barcelone u gradu Ripoll. Međutim, vozač kombija iz Barcelone još nije pronađen. On je, nakon što je pogazio prolaznike, izašao iz kombija te pobjegao pješke. Čini se da nije bio naoružan. Opisuju ga kao muškarca visokog 170 centimetara, odjevena u bijelu košulju i plave traperice.

Španjolska je proglasila četvrtu od pet razina uzbune od terorizma.

List El Pais piše da su napadači bili članovi terorističke skupine od 12 ljudi. Katalonski dužnosnik na lokalnom je radiju izjavio da postoji mogućnost da su napadači namjeravali iskoristiti i spremnike s plinom.

Premijer Mariano Rahoj sazvao je sastanak čelnika sigurnosnih službi kako bi razmotrili daljnje korake.

Eksplozija se dogodila u jednoj kući u mjestu Alcanaru, 90 kilometara udaljenom od Cambrilsa. Ondje je uhićena jedna od dvije privedene osobe.
Druga je uhićena u gradiću Ripollu, udaljenom 210 kilometara od Cambrilsa. Jedan je od uhićenih Marokanac, dok je drugi španjolski državljanin iz Melille, španjolske enklave na sjeveru Afrike. Izvor iz policije je rekao kako je eksplozija nastala obradom plinskih boca s butanom. Policija sumnja da se ondje pripremao eksplozivni materijal.

Nakon što su mediji jučer popodne objavili fotografiju mladića Drissa Oukabira, čiji su dokumenti pronađeni u kombiju, u policijskoj postaji u Ripollu dobrovoljno se pojavio čovjek tvrdeći da je on Driss Oukabir. Rekao je kako su mu ukradeni dokumenti. Oukabir je francuski državljanin koji živi u Ripollu. Postoji sumnja da ih je ukrao njegov mlađi 18-godišnji brat Moussa Oukabir koji živi u Barceloni. To je zasad samo nagađanje. Policija provodi istragu.

U Španjolskoj je proglašena trodnevna žalost.