‘Novi incident’ u Savudrijskoj vali

Izvor: N1

U Savudrijskoj vali u srijedu je došlo do “novog incidenta”, kad je hrvatski državljanin pokušao proširiti svoje uzgajalište školjaka u, kako tvrde, slovenskom moru, prenose popodne Slovenski radio i agencija STA, pozivajući se na anonimne izvore u Piranu.

Na mjesto incidenta došla je posada slovenskog policijskog čamca koja je hrvatskog državljanina upozorila da prestane sa svojim aktivnostima, ali i hrvatski policijski čamac, pa je došlo do razmjene upozorenja između slovenskih i hrvatskih policajaca, kazao je anonimni izvor, dodavši da se hrvatski državljanin nakon upozorenja povukao.

STA dodaje da se incident dogodio na području zaljeva gdje je po slovenskom zakonu uzgajanje školjaka zabranjeno, te da je od kraja lipnja, kad je arbitražni sud donio presudu da većina zaljeva pripada Sloveniji slovenska policija registrirala više od 300 incidentnih situacija s uplovljavanjem hrvatskih plovila u slovensko more.

Hrvatska presudu arbitara ne smatra obvezujućom i ne misli ju provesti, dok Slovenija tvrdi da je provedba obvezujuća za obje strane, te da ju je i bez bilateralnog dogovora moguće provesti na moru, gdje su arbitri u svojoj presudi jasno definirali granicu i odredili precizne koordinate. (Hina)