Nove vođe HV-a: Pokazat ćemo Domovini tko smo i kakvi smo!

Od Udbine do Knina 59 pripadnika i djelatnika Središta za razvoj vođa "Marko Babić" hodnjom kroz tri županije, prijeći će sveukupno 88 kilometara | Foto: MORH / T. Brandt

Od Udbine do Knina 59 pripadnika i djelatnika Središta za razvoj vođa “Marko Babić” hodnjom kroz tri županije, prijeći će sveukupno 88 kilometara.

“Krenuli smo zajedno, uspjet ćemo zajedno – nema odustajanja”, ove riječi zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić” pukovnik Tomislav Kasumović  uputio je pripadnicima 1. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” na početku njihove hodnje do Knina koja je započela u ranim jutarnjim satima u vojarni “Josip Jović” u Udbini u nedjelju, 27. listopada 2019. godine.

Novim vođama Hrvatske vojske obratio se i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Siniša Jurković koji priznaje, gledajući prvi naraštaj novih vođa uvjeren je u sjajnu budućnost Hrvatske vojske.

“Ovom obukom na neki način ponovo budimo taj povijesni dio na koji smo izrazito ponosni. Stvaramo vođu koji ima karakter, stvaramo vođu koji ima sve one osobine i kvalitete koje su imale vođe u Domovinskom ratu”, kazao je general Jurković.

Od Udbine do Knina 59 pripadnika i djelatnika Središta za razvoj vođa “Marko Babić” hodnjom kroz tri županije, prijeći će sveukupno 88 kilometara | Foto: MORH / T. Brandt

“Mislim kako oni još nisu ni svjesni što sve ovo znači, shvatit će u potpunosti tek kada dođu u postrojbe i kada krenu prenositi svoje znanje i sve što su naučili. Oni su i prije ove obuke bili odlični, a sada su izvrsni”, objašnjava general i podsjeća kako je riječ o izrazito zahtjevnoj i intenzivnoj zadaći.

“U ovoj obuci naglasak je na vođama, da ih se postavi u određene stresne situacije i da ih se nauči donositi odluke koje će sutra spašavati i živote”, kazao je general Jurković.

Pripadnici Središta za razvoj vođa “Marko Babić”: Puni smo samopouzdanja, ovo je za nas veliki trenutak i čast

Od vojarne do kninske tvrđave sveukupno 59 polaznika obuke i djelatnika Središta prijeći će 88 kilometara, odnosno tri županije – Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku  kako bi, između ostalog, pokazali visoku razinu spremnosti, profesionalizma te podsjetili na sve one vrijednosti i znanja koje je Hrvatska vojska prikupila iz Domovinskog rata.

Narednik Marijan Gregurević priznaje, pun je ponosa i svi imaju jedan cilj – na Kninsku tvrđavu doći kao jedan, doći kao tim.

“Jako smo ponosni što smo došli do ovog trenutka, što smo došli do ove hodnje kao krune obuke i što ćemo se popeti na kninsku tvrđavu da svima, da našoj Hrvatskoj pokažemo tko smo i kakvi smo. Puni smo samopouzdanja i željno iščekujemo kretanje”, rekao je narednik Gregurević.

MORH