Nove nužne epidemiološke mjere za područje Popovače

Za područje grada Popovače, gdje je locirano i trenutačno najveće žarište pandemije koronavirusa u Gornjoj Jelenskoj, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je, na prijedlog Stožera Sisačko-moslavačke županije, odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za idućih 14 dana.

Uz ostalo, propisano je obvezno nošenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima, na svadbenim svečanostima i na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba uz poštivanje svih epidemioloških mjera zaštite, a isključene su karmine i bliski kontakti prilikom izražavanja sućuti.

Sva sportska natjecanja mogu se održavati samo bez nazočnosti publike, a OPG-ovi mogu pružati ugostiteljske usluge za najviše 30 osoba. Obustavljaju se svi stočni sajmovi, izložbe stoke i slične manifestacije, a istodobno se zabranjuju sve posjete bolnicama, domovima za starije i nemoćne, te drugim ustanovama socijalne skrbi.

Gradskom vijeću Popovače, skupštinama udruga i organizacijama Popovače predlaže se održavanje online skupština, bez okupljanja sudionika na jednom mjestu, uz preporuku odgode svih društvenih skupova, priredaba, izložbi i drugih manifestacija.

Nakon skupa u Gornjoj Jelenskoj, gdje je testirano 116 osoba, njih čak 90 bilo je pozitivno, priopćeno je iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo. Tako visoki postotak zaraženih, pročelnik Zavoda dr. Inoslav Brkić nazvao je svjetskim fenomenom, koji zaslužuje dodatno istraživanje.

(Hina)