Novčanica od deset švicarskih franaka najljepša na svijetu

Novčanica od 10 švicarskih franaka proglašena je u petak najljepšom u svijetu, ali se ne zna je li to zbog njezine zlaćane boje, motiva nježnih ruku ravnatelja orkestra ili vrhunske zaštite od krivotvorenja.

Međunarodno društvo bankovnih novčanica (IBNS) koje okuplja kolekcionare, od 1961. “promiče i potiče” proučavanje novčanica i dodjeljuje nagradu za novčanicu godine.

Novčanica od 10 švicarskih franaka koju izrađuje Švicarska nacionalna banka izabrana je 2017. za novčanicu godine u “oštroj konkurenciji kakva još nije viđena” u IBNS-u, kaže društvo na svojoj mrežnoj stranici.

Iza nje su novčanica od 10 funta Škotske kraljevske banke sa slikom znanstvenice Mary Sommerville sa šeširom, svjetlucavih kanadskih deset dolara blijedoljubičaste boje i 7 dolara otoka Fidži izdanih u čast njegove sedmočlane ekipe ragbija koja je donijela zemlji prvu olimpijsku medalju u povijesti.

No ocjenjivačkom sudu su se na kraju najviše svidjele profinjene ruke ravnatelja orkestra, željeznički tunel i satni mehanizam na 10 švicarskih franaka koji, navodi Švicarska nacionalna banka, simboliziraju “smisao zemlje za organizaciju”.