Novaković: Predmet ministra Krstičevića ćemo brzo riješiti

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković kazala je da će se ovog tjedna na sjednici Povjerenstva u petak naći i slučaj ministra Zdravka Marića.

“Na njoj će između ostalog biti i predmet ministra financija Zdravka Marića koji će se moći izjasniti. Osim njega pozvali smo i druge osobe koje imaju saznanja koja moramo utvrditi. Naime, stanje nije jasno, neke činjenice nisu utvrđene, kontradiktorne su u jednom segmentu i taj segment želimo raščistiti i eventualno završiti predmet”, kazala je Novaković u Studiju 4 HRT-a. Dodala je da se Božo Petrov poziva kao osoba koja ima određena saznanja.

Na pitanje hoće li se sve završiti u jednom danu, odnosno na jednoj sjednici, rekla je da joj je teško predvidjeti. “Mi bismo voljeli zatvoriti predmet jer smatramo da je već predugo na dnevnom redu”, naglasila je. Potvrdila je da je osim Petrova pozvana još jedna osoba, no nije željela reći njeno ime kako ta osoba ne bi saznala preko televizije da je pozvana, ukoliko nije još primila poziv. “Ne čini mi se korektno”, rekla je. Navela je da su sve sjednice Povjerenstva javne.

Upitana da komentira predmet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezin put u Ameriku, rekla je da Povjerenstvo nije dobilo sve potrebne informacije jer je predmet proglašen državnom tajnom. “Ono što imamo – na temelju toga ćemo donijeti odluku. Mi smo nekoliko puta uputili dopis. Naprosto ćemo morati zaključiti prema stanju koje je u ovom trenutku. Zato bi se predmet mogao i naći uskoro na sjednici jer nema više nikakvih radnji koje bi Povjerenstvo moglo poduzeti”, istaknula je.

Komentirala je i da bi premijer Andrej Plenković trebao biti predmet Povjerenstva zbog zapošljavanja članova obitelji.

“Ono što bih voljela naglasiti je da svi ti predmeti ne ovise o nama. Mi moramo utvrditi činjenično stanje, a da bi to napravili potrebni su nam odgovori tijela od kojih smo zatražili informacije. Tada možemo napraviti analizu cijelog predmeta. Mi ne možemo napamet donositi odluke. Koliko brzo nam tijela odgovore, toliko brzo ćemo mi donijeti odluke koje su nužne. U svakom slučaju očekujemo da te predmete riješimo prije ljeta”, istaknula je.

“Predmet ministra Damira Krstičevića ćemo vrlo brzo riješiti upravo zato jer smo dobili sve potrebne dokumente na vrijeme”, naglasila je.