Novac iz EU-ovih fondova za novu radio opremu službi zaštite i spašavanja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u ponedjeljak su potpisali ugovor o nabavi nove radio komunikacijske opreme za službe zaštite i spašavanja u vrijednosti 37 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU-ovih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Nositelj projekta je MUP, a krajnji korisnici su Civilna zaštita, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska vatrogasna zajednica i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Božinović je nakon potpisivanja ugovora podsjetio na prošlogodišnje velike poplave, požare i odrone, rekavši da je nakon raščlambe zaključeno da je radio komunikacijska oprema zastarjela, a u nekim slučajevima i nekompatibilna.

Odobrena sredstva od oko 37 milijuna kuna potrošiti će se za 2700 ručnih prijenosnih radio uređaja, od čega 300 uređaja veće snage, te na drugu vrijednu radio komunikacijsku opremu. Riječ je o dosad najvećoj nabavi za sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj, kojom će se postići interoperabilnost svih snaga i podići učinkovitost sustava, istaknuo je.

Projekt su pozdravili Ćorić i Đuroković naglasivši nužnost nabave nove opreme za zaštitu i spašavanje, kao bi se ojačali kapaciteti hrvatskih službi za zaštitu od požara i poplava.