Nova stranka Centar – Stranka Pametno primila Stranku s imenom i prezimenom

Ilustracija

Na online skupštini stranke Pametno održanoj u nedjelju, u članstvo i predsjedništvo u ravnopravni odnos primljeni su predstavnici Stranke s imenom i prezimenom, čime su se pod nazivom Centar ujedinile te dvije stranke, priopćeno je u ponedjeljak.

Novonastala stranka nema predsjednika nego su na njenom čelu četiri supredsjednika. Pametno i Stranka s imenom i prezimenom od sada će djelovati pod nazivom Centar.  Na izbornoj skupštini članovi su izabrali  supredsjednički model vođenja stranke, na čijem će se čelu tako naći Dalija Orešković, Marijana Puljak, Marin Račić i Dario Carev kao supredsjednici Centra.

“Prvo ravnopravno ujedinjavanje dviju političkih stranaka u Hrvatskoj za cilj ima okupljanje što većeg broja uglednih pojedinaca, a zalagat će se za više građanskih sloboda, manji utjecaj države u ekonomiji i promovirati snažne antikorupcijske politike”, navodi se u priopćenju.

Centar će, kako su poručili, u što kraćem roku pokušati zadobiti povjerenje birača iskazano u anketnom rejtingu većem od pet posto te se pripremiti za lokalne izbore, kako bi u svim urbanim centrima ponudili program i kandidate koji mogu realizirati stvarne promjene“.

Budući da hrvatski zakoni ne dopuštaju pravnu mogućnost formalnog spajanja dviju stranaka, spajanje se tehnički provodi kao personalna fuzija, tako da se članovi Stranke s imenom i prezimenom učlanjuju u Pametno koje mijenja ime u Centar, pod kojim će se, kao jedinim zajedničkim imenom, izlaziti na sve sljedeće izbore. Čim se otvori zakonska mogućnost, provest će se i formalno-pravni koraci fuzije, objašnjeno je.

Podsjećaju da su  Pametno i Stranka s imenom i prezimenom suradnju počele koalicijskim izlaskom na posljednje parlamentarne izbore, pod nazivom Koalicija centra.

„Velik dio birača koji traži svoju političku opciju i među malim strankama, kao i u umjerenijim stajalištima dviju vodećih stranaka, samoinicijativno se izjašnjava da pripada centru. No, kada treba programski prepoznati centar i birati ga na izborima, tada se zbog nejasnih populističkih i protestnih ponuda to biračko tijelo najviše mrvi i raspršuje prema raznim ponuđenim listama i strankama, pa i onima lijevijima od SDP-a ili desnijima od HDZ-a, stoji u priopćenju.

Kako se ističe, nazivom stranke Centar  osigurava se mogućnost okupljanja tog umjerenog centrističkog biračkog tijela u znatno većem broju negoli ijednim drugih razlikovnim pojmom, “a izradom kvalitetnog programa, čemu su naše stranke i do sada težile, pa i ostvarivale prema procjenama analitičara i medija, držimo da ćemo tom biračkom tijelu kao stranka Centar biti ključna stranka na raznim izborima“.

(Hina)