Nova slovenska blokada: Najavili blokadu ulaska Hrvatske u OECD

Pixabay

Zbog odbijanja Hrvatske da prizna arbitražu o granici Slovenija namjerava blokirati ulazak RH u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj.

U Bruxellesu je Slovenija upozorila da ne može poduprijeti članstvo Hrvatske u organizaciji OECD-a zbog nepoštovanja vladavine prava.

Vijest koju smo primili iz Bruxellesa o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te države članice EU-a aktivno podržavaju, navodi se u reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Među kandidatima za članstvo u OECD-u su tri europske i tri južnoameričke države. Stav Europske komisije prema daljnjem proširenju OECD-a je od 2007. godine nepromijenjen – zagovara se pristupanje svih država članica EU-a OECD-u.

Sami pristupni proces je dugotrajan i zahtjevan, postoje formalni kriteriji koje svaka država kandidat za članstvo treba ispuniti, na čemu naša Vlada intenzivno radi već niz godina, no presudna će biti politička volja država članica OECD-a za odluku o upućivanju pozivnice.

Slovenija nas je dosad podržavala u našoj ambiciji pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa kroz niz konzultacija.

Hrvatska diplomacija će nastaviti kroz kontakte s Bruxellesom te svim državama članicama OECD-a zagovarati naše pristupanje OECD-u, što će omogućiti prijenos najboljih svjetskih iskustava i standarda u naše gospodarske, razvojne, obrazovne i brojne druge javne politike, navodi se iz MVEP-a.